Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Iată dialogul purtat de Câciu cu jurnaliştii:
Reporter: Domnule ministru, ați făcut o analiză cu privire la pensiile din sistemul public, pensiile speciale? Vă rog să ne spuneți dacă pensiile mai mici de 2.000 de lei ar putea fi impozitate, dacă s-ar putea schimba acest lucru, pentru că în prezent ele nu sunt impozitate.
Adrian Câciu: Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucrurile așa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectivă inflației. În analiza pe care o facem, avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiția neimpozitării părții de contributivitate.
Reporter: Domnule ministru, asta ce înseamnă? Că pensiile mai mari de 2000 de lei ar putea să nu fie impozitate? Până la ce prag?
Adrian Câciu: Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii și are și datele privind rata de deprivare materiale severe, rata riscului de sărăcie - sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul, astfel încât cetățenii vulnerabil să fie sprijiniți, mai ales în această perioadă.
Reporter: Tot legat de pensie, am văzut că Banca Mondială a cerut să fie, practic, reașezate și pensiile militare. Ați făcut o analiză și cu privire la aceste pensii, se va aplica și acolo un impozit, se va schimba formula de calcul?
Adrian Câciu: Am spus că ceea ce ține de Ministerul de Finanțe este în corelație cu reforma pensiilor pe care o face Ministerul Muncii, împreună cu celelalte ministere care sunt implicate din perspectiva sistemelor de pensii pe care le au în atribuții. Partea de impozitare va privi doar celelalte sisteme de pensii, fără a afecta partea de contributivitate. Această analiză, când va fi gata, va fi prezentată coaliţiei. Până atunci nu aș vrea să dau detalii.
Reporter: Dar când va fi ea gata?
Adrian Câciu: În săptămânile următoare. În săptămânile următoare, ca să nu spun un termen foarte lung. Prioritatea acum pentru noi este rectificarea bugetară.
Reporter: Şi, domnule ministru, când ați putea să anunțați noul prag de la care vor fi impozitate pensiile, de când s-ar putea aplica?
Adrian Câciu: După decizia Coaliției.
Reporter: S-ar putea aplica de anul acesta sau doar de anul viitor?
Adrian Câciu: După decizia Coaliției. Lăsaţi-ne să terminăm această analiză, vă rugăm frumos!
Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit, recent, despre reforma pensiilor, făcând precizări despre pensiile militare.
"Eu nu cred că pensiile militare sunt pensii speciale. Chiar nu cred acest lucru şi nu cred că vor intra aici (n.r. - la reforma prevăzută în PNRR) pentru că noi vom discuta cu Comisia Europeană. Am primit întrebări de la Comisia Europeană de ce o asemenea asumare din România, pe un procent până în 2070. Am solicitat de la ministere explicaţii, nu există niciun document care să fi plecat din Ministerul Muncii cu acest procent sau cu un alt procent (n.r. - de încadrare în 9,4% din PIB cu plata pensiilor), ca să nu mai spun că într-un mod neprofesionist a fost scrisă în PNRR o expresie pe care noi o folosim în comunicare publică dar nicidecum într-un document oficial, într-un angajament al României cu Uniunea Europeană să scriem pensii speciale.
De acolo a pornit o întreagă discuţie. Ei au înţeles foarte bine (n.r. - oficialii europeni). Ştim foarte bine că şi comisarii europeni au o indemnizaţie, o pensie specială, la fel şi europarlamentarii; au înţeles despre ce este vorba, au înţeles că pensiile militare nu au cum să intre în această categorie pentru că sunt pensii militare de stat, nu pot intra în acel procent pentru că, de exemplu, pensiile de la Ministerul Apărării se plătesc din acel 2% din PIB - din angajamentul cu NATO - şi va fi 2,5% (n.r. - banii alocaţi pentru Apărare)" a declarat, recent, la Antena 3, ministrul Muncii, Marius Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...