Ce se întâmplă cu popririle pensiilor în perioada stării de urgență
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Exista și ”avantaje” în perioada stării de urgență
Exista și ”avantaje” în perioada stării de urgență
Atâta timp cât este în vigoare starea de urgență multe prevederi legale se suspendă sau se modifică, în funcție de hotărârile pe care le iau autoritățile.

Astfel, în perioadele în care este decretară starea ge urgență unele propriri nu se pot face și nici evacuări nu pot avea loc.

În privința datoriilor bugetare executările silite sunt suspendate. Nu sunt suspendate executările pentru datoriilor ce vizează recuperarea unor sume în materie penală, prin OUG nr. 29/2020, dar nu și alte tipuri de executare silită pentru creanțe bugetare, scrie avocatnet.ro.

Această măsură a intrat în vigoare la data de 12 martie și se va întinde pe toată perioada stării de urgență la care se vor mai adăuga 30 de zile.

Citește și: Amânare rate. Senatul a votat. Ce prevede proiectul

UN alt aspect demn de menționat este acela că pentru obligațiile fiscale scadente începând cu 21 martie, neachitate, nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, potrivit aceleiași ordonanțe.

Evacuările silite sunt suspendate de asemeni pe perioada stării de urgență dar și alte tipuri de de executări silite directe, conform deciziei Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești (UNEJ). Însă popririle nu sunt modalitățile de executare silită directă, astfel că popririle se pot derula și în această perioadă pentru datorii de altă natură decât cele bugetare.

Pensiile sunt singurele venituri care sunt exceptate de la popriri pe toată perioada stării de urgență, excepție făcură de Guvern prin OUG nr. 32/2020 care stipulează că: toate popririle pe pensii, de oricare fel ar fi acestea, se suspendă pe perioada stării de urgență și nici nu încep altele în această perioadă. Această măsură se prelungește cu 60 de zile de la momentul încetării stării de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel