Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
În primul rând este de luat în calcul care este perspectiva din punct de vedere al costului la energie pentru această iarnă, în cazul în care ne vom confrunta cu o vreme neprietenoasă.
„Să nu uităm, în primul rând, că prețurile la energie sunt plafonate iar din această cauză există o predictibilitate legată de facturi dar se discută deja de eliminarea acestor facilități ceea ce va crea niște probleme în piață pentru că chiar dacă este plafonat în contractele pe care oamenii le-au semnat sunt prețuri de 2,3 sau chiar 4 lei kWh iar dacă s-ar elimina plafonările, ar duce la o explozie a facturilor. Aici cred că Ministerul Energiei ar trebui să fie foarte atent la speculațiile din piață pentru că dacă va elimina aceste facilități se vor aplica automat prețurile stabilite anul trecut care sunt de 3 sau de 4 ori mai mari decât cele din momentul de față”, susține Adrian Negrescu.
Un alt scenariu consta în eliminarea plafoanelor pentru familiile cu veniturile mai mari și menținerea acestora pentru persoanele vulnerabile, cu o situație economică nu atât de stabilă. Totuși, în această privință, analistul economic, Adrian Negrescu este sceptic: „Nu cred că va fi pusă în aplicare (această măsură - n.r.) fiindcă urmează un an electoral și nu cred că politicienii își permit să elimine toate aceste facilități. Ca și în cazul fondurilor europene și în acest caz al prețurilor la energie pentru cei vulnerabili nu se va umbla foarte mult. Vom încerca să o ținem așa până în 2025 când într-adevăr vor urma niște probleme economice în România extrem de grave”.
Acest fapt este dat de situația economică globală care, cel puțin din ce se vede în țările vecine nu prevestește un viitor apropiat optimist: „Ne uităm la țările din jurul României, Ungaria este în cea mai lungă perioadă de recesiune pe care a parcurs-o în ultimii 30 de ani, Polonia, de asemenea, are o scădere economică semnificativă, Germania, principalul nostru partener comercial „gâfâie” din punct de vedere economic, România s-ar putea să intre și ea în recesiune iar de aceea este foarte important un acord de finanțare cu FMI care să ne ofere 20 sau 30 miliarde de euro la o dobândă înjumătățită față de cea cu care se împrumută statul român și care să ne permită să „ducem căruța” până în 2025 pentru că altfel se va ajunge la creșteri semnificative de taxe iar acea creștere de TVA ar putea deveni inevitabilă începând întâi ianuarie, a mai comentat analistul economic, Adrian Negrescu, despre care ar fi una dintre plasele de siguranță pentru a asigura bunăstarea oamenilor, în opinia sa.
Puteți accesa linkul atașat pentru a urmări în continuare emisiunea de pe DCNewsTV și DC Business.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...