CE: Smartwatch-ul pentru copii, o amenințare pentru cei mici
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Firma producătoare contestă decizia CE
Firma producătoare contestă decizia CE
Snartwarch-ul pentru copii Safe-KID-One a fost interzis la comercializare de către Comisia Europeană, notează blogul din România al producătorului de soluţii de securitate Eset. Motivul este că, departe de a supravegherea constantă a copiilor de către părinți, ceasul inteligent are vulnnerabilități majore în ce privește accesul neautorizat la date.

Gadget-ul comercializat de compania germană Enox Group este vândut ca un "smartwatch de înaltă tehnologie pentru protejarea şi supravegherea prin SIM/GPS a copiilor". În descrierea produsului se precizează că terminalul vine cu o aplicaţie mobilă dedicată, disponibilă atât pentru sistemul iOS, cât şi pentru Android, pe care părinţii o pot folosi pentru a-şi localiza copiii "cu o precizie de aproape un metru', dar şi pentru a înregistra şi a vedea deplasările lor într-un anumit interval. Tot din fişa produsului reiese că utilizatorul poate "desena" un "gard virtual" în jurul copilului, iar dacă minorul părăseşte perimetrul, părintele va fi informat sau avertizat imediat.

"Cu toate acestea, Comisia Europeană a concluzionat că partea de securitate a acestui gadget lasă mult de dorit, nivelul de risc asociat ceasului fiind "serios". Braţul executiv al UE a descoperit că Safe-KID-One contravine cu Directiva privind echipamentele radio (2014/53/EU), impunând astfel autorităţilor publice din Europa retragerea de pe piaţă a acestui dispozitiv de la utilizatorii finali", menţionează blogul Eset România.

Citește și: Orange lansează în exclusivitate în România Garmin vivoactive 3 Music

În replică la decizia forului european, un reprezentant al producătorului, citat de The Register, susţine că dispozitivul a trecut printr-un test al Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania. "Acest anunţ RAPEX se bazează pe un test efectuat în Islanda. Considerăm că acest test a fost exagerat - nu este rezonabil, concret sau corect - fie a existat la mijloc o neînţelegere sau a fost evaluat produsul greşit ", a declarat compania.

La jumătatea lunii octombrie 2018, mai multe asociaţii americane din domeniul protecţiei copilului, protejării drepturilor consumatorilor şi protecţiei vieţii private avertizau că gadgeturile inteligente, concepute pentru a-i ajuta pe părinţi să-şi supravegheze copiii, sunt problematice în ceea ce priveşte securitatea şi respectul vieţii private a minorilor. Asociaţiile susţineau că, în loc să-i protejeze pe copii, ceasurile inteligente i-ar putea face vulnerabili în faţa pirateriei sau a criminalităţii informatice. ''Venind în sprijinul dorinţei părinţilor de a-şi proteja copiii, aceste ceasuri inteligente, în realitate, îi pun în pericol pe cei mici'', a afirmat, într-un comunicat de presă, citat de AFP, Josh Golin, de la asociaţia ''O copilărie fără publicitate''.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel