După moartea Papei Francisc, anunțată oficial luni dimineață de Vatican, Biserica Catolică intră într-o perioadă solemnă de doliu și tranziție, guvernată de reguli străvechi și ceremonii de o profundă simbolistică. Iată pașii esențiali care marchează sfârșitul unui pontificat și pregătirea pentru alegerea unui nou papă:
Confirmarea morții și primele gesturi rituale
Cardinalul Kevin Farrell, camerlengo al Bisericii (funcție echivalentă cu cea de „administrator al papalității”), este cel care confirmă oficial decesul și sigilează apartamentele private ale papei. El coordonează pregătirile pentru funeralii și dispune distrugerea „Inelului Pescarului” și a sigiliului de plumb, simboluri papale ce nu mai pot fi folosite de nimeni.
Expoziția publică și funeraliile
Camerlengo, împreună cu trei cardinali-asistenți, decide momentul în care trupul papei va fi depus în Bazilica Sfântul Petru pentru ca credincioșii să-și poată lua rămas-bun. Nu se face autopsie.
Riturile de doliu durează nouă zile (novemdiales), iar funeraliile sunt stabilite de Colegiul Cardinalilor, în mod obișnuit la 4–6 zile de la deces. Spre deosebire de mulți dintre predecesorii săi, Papa Francisc a cerut să nu fie înmormântat în cripta de sub Vatican, ci în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma, într-un sicriu simplu, din lemn.
Perioada de „sede vacante”
În această perioadă de interregn, conducerea Bisericii este preluată temporar de Colegiul Cardinalilor, însă atribuțiile lor sunt strict limitate. Administrația centrală a Vaticanului este, în mare parte, suspendată.
Conclavul pentru alegerea noului papă
Între 15 și 20 de zile de la moartea papei, cardinalii se reunesc în Conclav, în Capela Sixtină. Numai cei sub 80 de ani pot vota. Alegerea noului papă necesită o majoritate de două treimi plus unu și se poate întinde pe mai multe zile și runde de vot.
Semnalul fumului și anunțul oficial
Când votul nu are rezultat, fumul negru iese din coșul Capelei Sixtine. Fumul alb anunță însă lumii întregi că un nou papă a fost ales.
Decanul Colegiului Cardinalilor iese apoi în fața mulțimii din Piața Sfântul Petru și rostește celebra formulă: „Habemus Papam”. Noul suveran pontif își face apariția și oferă prima binecuvântare „Urbi et Orbi”.
Biserica Catolică, cu peste 1,3 miliarde de credincioși în întreaga lume, se pregătește astfel să treacă printr-o nouă tranziție spirituală și istorică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...