Ce urmează pentru români: Inflaţie, curs valutar şi preţul locuinţelor - Estimările specialiştilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut ușor în luna mai 2024.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut ușor în luna mai, cu 0,3 puncte până la valoarea de 47,4 puncte. Această situație s-a datorat majorări cu 1,1 puncte a componentei de condiții curente a indicatorului. 

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,45%. În același timp, aproximativ 53% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0130 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0605 lei pentru un euro.

 

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Luna mai a adus o ajustare în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipatiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobânda au reintrat în trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, principalul risc fiind politica fiscală.”

 

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 42% anticipează o scădere în următoarele 12 luni în timp ce tot 42% anticipează o stabilitate a prețurilor, iar restul de 16% o majorare. De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 26% consideră că acestea sunt corect evaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior la 6%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au crescut față de exercitiul anterior pana la valoarea de 2,9%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel