O mare bancă a Rusiei își extinde afacerile în China
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Alfa Bank / sursa foto: Wikimedia Commons / Brateevsky
Alfa Bank / sursa foto: Wikimedia Commons / Brateevsky
Afectată de sancțiunile occidentale, cea mai mare bancă privată din Rusia își extinde afacerile în cea de-a doua mare economie a lumii.

Alfa Bank, controlată de oligarhul rus Mihail Fridman, sancționat de occident, a lansat un site web și un serviciu de asistență în limba chineză pentru întreprinderile din această țară, potrivit unui comunicat emis la începutul acestei săptămâni, relatează CNN.

Banca ar urma să deschidă, de asemenea, sucursale în Beijing și Shanghai. Astfel, creditorul ar deveni prima bancă privată rusă care deschide sucursale cu servicii complete în cele două mari orașe chineze. Mișcarea, care a fost anunțată pentru prima dată în septembrie, ar putea ajuta clienții ruși să facă afaceri cu China "și mai eficient", a declarat atunci.

"Dezvoltarea relațiilor cu China este unul dintre cele mai importante domenii de activitate pentru bancă", afirmase creditorul într-o declarație din februarie.

Banca face parte din Alfa Group, unul dintre cele mai mari conglomerate financiare și de investiții din Rusia, care a fost fondat de Fridman. În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni asupra grupului și persoanelor legate de acesta, ca parte a măsurilor punitive de amploare împotriva Moscovei din cauza efortului său de război.

Sancțiunile au afectat puternic băncile rusești. Alfa Bank a înregistrat o pierdere record de 117,1 miliarde de ruble (1,44 miliarde de dolari) în 2022, potrivit Reuters. Un an mai târziu, a părut să își revină, raportând un profit net de 118 miliarde de ruble (1,4 miliarde de dolari) în 2023, potrivit situațiilor sale financiare.

China susține că este neutră în privința războiului, dar a susținut puternic Rusia și a crescut legăturile dintre ele pe mai multe fronturi. În 2023, schimburile comerciale ale Chinei cu Rusia au atins un nivel record de 240,1 miliarde de dolari, în creștere cu 26% față de 2022, potrivit statisticilor vamale chineze.

Cele două țări și-au redus, de asemenea, dependența de dolarul american, aproximativ 95% din plățile reciproce fiind efectuate în ruble rusești sau yuani chinezi anul trecut, potrivit unui înalt oficial rus în timpul vizitei sale la Beijing în noiembrie.

Săptămâna trecută, SUA și aliații săi au acuzat China că permite războiul Rusiei la summitul anual al Grupului celor Șapte (G7) din Italia. Liderii G7 au amenințat, de asemenea, cu noi acțiuni, inclusiv sancțiuni, pentru a pedepsi entitățile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

În declarația de marți, Alfa Bank a afirmat că deja cooperează cu "mii" de companii chineze și că a primit un rating AA- cu perspectivă stabilă de la o importantă agenție de rating chineză. De asemenea, Asociația de investiții în acțiuni din Hong Kong (HKEIA) a recunoscut banca ca fiind "cel mai avansat din punct de vedere tehnologic" creditor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș
Foto: Pexels.com
pexels.com
Magazin Apple / Foto: Unsplash
Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Sedinta de Guvern
Grecia, Santorii / FOTO: Unsplash
Siegfried Mureșan
Inundații / Foto: IGSU
Extracție țiței / sursa foto: Freepik.com
Inteligență artificială / FOTO: Freepik

Inteligența artificială „accelerează criza climatică”

Inteligența artificială generativă (IA) folosește „de 30...

INHGA. Noi coduri roșii de viituri până marți la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a...

Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Lingouri de aur
TVA
Japonez / FOTO: Freepik
Petrol / sursa foto: Freepik.com

China și-a făcut mari rezerve de petrol. Oare de ce?

Este de presupus că au fost luate în calcul atât...

Investiții / FOTO: Freepik
Analizând avantaje și dezavantaje / FOTO: Freepik
Oameni traverseaza stradas / Foto: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Soarta Tik Tok în SUA, incertă

Viitorul TikTok se joacă în instanță

TikTok va încerca să convingă luni o instanță federală...

Bună dimineața! Să aveți o zi extraordinară! / Foto: Freeimages.com
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com

pixel