Cea mai mare recoltă de grâu din Europa, în pericol
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Recoltele de grâu sunt în pericol
Recoltele de grâu sunt în pericol
Schimbările climatice se resimt deja iar prima care suferă cel mai mult este agricultura. La problema crizei alimentare generate în blocul european de războiul din Ucraina acum se adaugă și canicula.

Recolta de grâu a Franței se deteriorează, în timp ce căldura record înregistrată în principalul producător al Uniunii Europene se adaugă la problemele legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial.

Conform celor mai recente date FranceAgriMer, ponderea recoltei de grâu moale din țară, evaluată în stare bună sau foarte bună, a scăzut la 73% la 16 mai, situându-se sub nivelul de anul trecut în această perioadă. O perioadă uscată și caldă în toată Franța drenează umiditatea solului într-o perioadă vitală pentru dezvoltarea culturii, cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius în weekend-ul trecut în multe orașe, a declarat într-o notă institutul Meteo France.

Această perioadă de vară înseamnă că este posibil ca țara să înregistreze cea mai fierbinte lună mai, depășind 2011, explică meteorologii. Acest lucru amenință să limiteze producția de grâu în țară, adăugându-se la problemele meteorologice ale altor producători, precum SUA și Canada, într-un moment în care invazia Rusiei în Ucraina reduce deja aprovizionarea globală cu cereale. 

Consiliul Internațional al Cerealelor și-a redus joi perspectivele privind producția mondială de grâu la 769 de milioane de tone, un minimum al ultimilor trei ani. Din punct de vedere meteorologic, Franța este zona cea mai îngrijorătoare a Europei pentru culturile de iarnă precum grâul, a declarat Kyle Tapley, meteorolog la Maxar, la conferința GrainCom de la Geneva.

Citește și: Prețul grâulului, la nivel ISTORIC. Bența: Agricultorii nu fac acte de caritate

Prețul grâului a explodat pe piețe după ce India a anunțat să oprește exportul din cauza caniculei care a depășit 48 de grade și pârjolește toate culturile țării și pentru a preîntâmpina foametea.

Adrian Bența a punctat, în acest context, că în România, consumul obișnuit de grâu ”este de 4,5 spre 5 milioane de tone iar România produce într-un an bun undeva 10-11 milioane de tone. Prin urmare noi avem suficient grâu pentru țara noastră și suficient grâu cât să mai facem și export. Însă, nu uitați că toți producătorii de grâu fac afaceri din vânzările de grâu și probabil vor fi foarte mulți tentați să vândă acum ca să obțină profituri mari. Și atunci se pune problema, pe de o parte, <dacă vând grâu la export la prețuri mari de ce l-aș vinde cu un preț mai mic la fabrica de pâine de aici din România? Nu! L-aș vinde tot cu un preț foarte mare ca să fac și eu același profit pe care l-aș fi făcut la export>”, a explicat analistul și a continuat spunând că: ”Deci, ceea ce cred eu, este pe de o parte că nu se pune problema ca România să nu aibă grâul, dar este foarte probabil să crească prețul la făină și atunci acel preț la făină se va reflecta într-un preț mai mare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel