Cea mai proastă bancă din lume a împrumutat EVERGANDE
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Minsheng
Banca Minsheng
Despre această bancă se spunea cândva că va fi viitorul sistemului bancar chinezesc, un creditor privat care ar fi reușit să scoată bani prin depășirea rivalilor săi deținuți de stat.

În schimb, un impuls nefericit în acordarea de împrumuturi imobiliare a transformat China Minsheng Banking Corp. într-una dintre cele mai mari victime ale crizei datoriilor imobiliare care afectează cea mai mare economie din Asia.

Lovite de pierderile tot mai mari din cauza împrumuturilor acordate dezvoltatorilor, inclusiv grupului China Evergrande, acțiunile Minsheng au scăzut cu 31% anul trecut - cea mai slabă performanță din indicele Bloomberg World Banks, format din 155 de membri. Fondurile speculative și alți vânzători în lipsă sunt mai pesimiști în privința creditorului decât oricare dintre colegii lor la nivel mondial. 

Persoane familiare cu operațiunile Minsheng spun că banca, fondată în 1996 ca primul creditor controlat de stat din China, se află acum în modul de control al daunelor. Și-a restructurat grupul de finanțare imobiliară pentru a da mai multă putere managerilor de sucursale locale, a făcut din reducerea deținerilor de datorii imobiliare o prioritate de top pentru 2022 și intenționează să reducă la jumătate salariile pentru o parte din personal, au declarat surse care au dorit să își păstreze anonimatul.

Situația dificilă în care se află Minsheng subliniază consecințele tot mai ample ale măsurilor drastice luate de președintele chinez Xi Jinping împotriva industriei imobiliare și a altor părți ale sectorului privat al țării, avid de capital. De asemenea, reprezintă un avertisment pentru firmele financiare globale care investesc miliarde de dolari pentru a se extinde în China: Pariurile care par a fi sigure se pot strica rapid atunci când factorii de decizie politică ai națiunii decid să schimbe cursul.

Minsheng are o expunere de aproximativ 130 de miliarde de yuani (20 de miliarde de dolari) față de dezvoltatorii cu risc ridicat, ceea ce reprezintă 27% din așa-numitul capital de nivel 1, cel mai mare dintre marii creditori chinezi, au estimat analiștii Citigroup Inc. într-un raport de cercetare din septembrie. Banca va avea nevoie de ani de zile pentru a-și rezolva problema datoriilor neperformante și nu poate fi exclusă o injecție de capital din partea unui rival mai puternic, a declarat Shen Meng, director la Chanson & Co. o bancă de investiții de tip boutique cu sediul la Beijing. 

"Urmărirea unei creșteri ridicate și a randamentelor pentru acționarii săi privați a împins banca să își asume o mulțime de investiții cu risc ridicat", a spus Shen.

Minsheng a precizat pentru Bloomberg, că a finalizat o restructurare a unității sale de finanțare imobiliară la sfârșitul anului 2020, transferând unele funcții către sucursalele locale. Remunerarea angajaților este în mare parte stabilă, a adăugat banca.

Acționarii

Președintele Gao Yingxin, care s-a alăturat Minsheng de la Bank of China Ltd. în 2020, s-a angajat să abordeze provocările creditorului în timpul unei reuniuni a acționarilor din iunie. "În urmă cu zece ani eram perla coroanei, dar acum decalajul nostru față de colegii se mărește", a spus Gao.

Aceasta nu este prima dată când Minsheng se confruntă cu o reglare de conturi după o perioadă de creștere rapidă. În 2009, Dong Wenbiao, care a ajutat la fondarea Minsheng alături de alți oameni de afaceri chinezi bogați, inclusiv magnatul Liu Yonghao și mogulul imobiliar Lu Zhiqiang, a orchestrat extinderea băncii în domeniul împrumuturilor pentru industria siderurgică, ca parte a obiectivului de a deveni cea mai profitabilă bancă din China. În timp ce veniturile Minsheng au crescut cu o rată anuală de aproape 50% în următorii cinci ani, o încetinire a sectorului siderurgic a dus în cele din urmă la o acumulare de credite neperformante, iar Dong a părăsit banca în 2014.

Minsheng a pivotat apoi către industria imobiliară, care s-a bucurat timp de mai mulți ani de creșterea alimentată de datorii până când guvernul lui Xi Jinping a început să impună restricții tot mai stricte asupra speculațiilor imobiliare și a efectului de pârghie al dezvoltatorilor. Pe măsură ce neplățile au început să crească vertiginos, Minsheng a raportat o scădere de 36% a profiturilor în 2020 și un alt declin de 5% în primele nouă luni din 2021.

Evergrande are 367 de dosare civile în care se cer 13 miliarde $

Și ghilotina a căzut: Evergrande a intrat în incapacitate de plată. Ce va face Beijingul

Evergrande a depășit termenul de plată iar Kaisa vine și mai aruncă gaz pe foc

Banca este unul dintre cei mai mari creditori ai Evergrande, a cărei criză a datoriilor a zguduit piețele globale în ultimul an și a declanșat o contagiune financiară în întreaga industrie imobiliară din China. Minsheng avea o expunere de aproximativ 29 de miliarde de yuani față de Evergrande în iunie 2020, potrivit unei scrisori pe care dezvoltatorul a trimis-o autorităților provinciale în acel an.

Minsheng a declarat în septembrie că împrumuturile sale către Evergrande au scăzut cu aproximativ 15% din iunie 2020, fără a preciza un nivel. Dacă se iau în calcul împrumuturile indirecte ale băncii către Evergrande prin intermediul produselor fiduciare, expunerea Minsheng față de dezvoltator depășește 29 de miliarde de yuani, au declarat persoane familiarizate cu această chestiune, fără a oferi o cifră precisă. 

Minsheng a precizat, în răspunsul său la întrebările adresate de Bloomberg, că împrumuturile sale către Evergrande sunt toate legate de proiecte rezidențiale, cu garanții suficiente, inclusiv terenuri, proprietăți și proiecte în construcție. Banca a precizat că nu a investit în obligațiuni Evergrande și nici nu a cooperat prin produse sau fonduri de gestionare a averii.

Minsheng a fost, de asemenea, un creditor important pentru alți dezvoltatori cu probleme, inclusiv China Fortune Land Development Co., Sichuan Languang Development Co. și Tahoe Group Co. Expunerea sa totală la împrumuturi imobiliare a totalizat 417 miliarde de yuani la 30 iunie. Deși a scăzut cu aproximativ 20 de miliarde de yuani de la începutul anului 2021, este încă aproape dublu față de nivelul de cu cinci ani mai devreme.

La îngrijorările investitorilor se adaugă întrebări legate de guvernanța corporativă a Minsheng. Banca a fost lovită de cel puțin trei amenzi de peste 100 de milioane de yuani fiecare, în ultimii trei ani - mai multe decât oricare dintre băncile Chinei - pentru abateri reglementare, inclusiv împrumuturi neconforme pentru dezvoltatori și produse de gestionare a averii.

Relația băncii cu unul dintre cei mai mari acționari ai săi, China Oceanwide Holdings Ltd. a lui Lu, a ridicat, de asemenea, semne de întrebare. Minsheng a extins o linie de credit de 21,6 miliarde de yuani către Oceanwide în decembrie, chiar și după ce dezvoltatorul nu a mai plătit o obligațiune în dolari. Banca a declarat că menține măsuri stricte de monitorizare pentru Oceanwide și că va controla riscurile prin consolidarea garanțiilor sale.

Multe dintre provocările băncii au fost, fără îndoială, evaluate de investitori. Minsheng, care are o capitalizare de piață de 25 de miliarde de dolari, se tranzacționează în Hong Kong la un preț de doar 0,2 ori mai mare decât activele nete raportate, cel mai mic nivel din indicele Bloomberg World Banks. JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă americană după valoarea de piață, are un multiplu de 1,94.

Piețele de credit sugerează că Minsheng va rezista încetinirii sectorului imobiliar fără o criză de lichidități proprie. Certificatele de depozit negociabile pe un an ale băncii au un randament indicat de aproximativ 2,77%, cu doar câteva puncte de bază mai mare decât al colegilor săi, inclusiv China Merchants Bank Co. și Ping An Bank Co. Minsheng ar putea beneficia dacă factorii de decizie politică chinezi vor continua să relaxeze restricțiile recent impuse sectorului imobiliar, o schimbare care a ajutat deja acțiunile băncii să se stabilizeze în ultimele săptămâni.

Minsheng și-a ancorat creșterea viitoare pe serviciile bancare de retail și pe acordarea de împrumuturi întreprinderilor mici - domenii care, cel puțin deocamdată, se bucură de sprijinul guvernului lui Xi. Banca a angajat mai mulți directori de cu reputație de necontestat de la rivali pentru a conduce tranziția sa. 

Cu toate acestea, Minsheng se confruntă cu o bătălie dificilă pentru a deveni un jucător formidabil în domeniul bancar de consum. Activele clienților săi de retail au totalizat 2 trilioane de yuani în septembrie, comparativ cu 3 trilioane de yuani la Ping An Bank și 10 trilioane de yuani la China Merchants Bank.

Între timp, investitorii pariază că Minsheng se va confrunta cu mai multe turbulențe pe măsură ce criza dezvoltatorilor din China se prelungește. Pariurile împotriva băncii se ridică la 8,6% din acțiunile în circulație, aproape dublu față de nivelul de la a doua cea mai în lipsă firmă din indicele Bloomberg World Banks, potrivit datelor IHS Markit.

Punctul de cotitură pentru Minsheng ar putea fi departe, potrivit lui Shen de la Chanson & Co.

"Având în vedere că riscul dezvoltatorilor privați este în creștere, va fi nevoie de cel puțin trei ani pentru ca Minsheng să își curețe datoriile neperformante", a spus Shen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel