Cea mai veche fabrică de sticlărie de lux din Europa riscă să se închidă
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Timp de 11 generații, familia Riedel din Austria a păstrat cuptoarele de sticlărie aprinse însă acum riscă să le închidă din cauza crizei gazelor generată de războiul din Ucraina.

Riedel, fondată în 1756, are un timp de aprovizionare de trei ani pentru a obține materiale specializate pentru paharele de vin și decantoarele de lux pe care le produce, iar cuptoarele folosite pentru topirea sticlei se pot sparge dacă sunt lăsate să se răcească. Acest lucru înseamnă că o pauză în producție din cauza raționalizării energiei ar duce la oprirea temporară a activității companiei.

"Merg înainte, sperând că nu suntem Titanicul", spune Maximilian Riedel, în vârstă de 44 de ani, moștenitorul legendareului producător de sticlă. Criza de energie face ca "totul să fie incert, iar oamenii de afaceri sunt foarte nervoși", a spus el.

Companiile din întreaga Europă se pregătesc pentru ce este mai rău, în timp ce guvernele își fac planuri de urgență pentru penuria de gaze din această iarnă, dacă președintele rus Vladimir Putin continuă să reducă livrările. Un plan de urgență privind gazele naturale elaborat de guvernul german include controlul statului asupra distribuției în cel mai grav scenariu.  

Întrebarea pentru companii precum Riedel va fi unde se încadrează pe lista de priorități a guvernului, având în vedere că este un furnizor de bunuri neesențiale. Agenția federală de rețele din Germania, BNetzA, a colectat date privind utilizarea gazului pentru a încerca să determine care companii ar trebui să primească gazul cu prioritate dacă acest produs ar trebui să fie raționalizat. Gospodăriile și serviciile sociale, cum ar fi spitalele, vor avea prioritate, urmate de încălzire, alimente și materiale medicale, a declarat săptămâna trecută vicepreședintele BNetzA, Barbie Kornelia Haller, pentru Institutul Economic German.

Legiuitorii au folosit producătorii de sticlă ca exemplu pentru a arăta de ce raționalizarea gazelor ar trebui să fie adoptată cu prudență. Dar această dezbatere s-a axat în principal pe companii precum Gerresheimer AG, care produce sticlă folosită pentru fabricarea flacoanelor de vaccin, nu pe producătorii de articole de lux precum Riedel. Un nume bine cunoscut în rândul producătorilor de vinuri, compania a avut o cifră de afaceri anuală de 338 de milioane de euro (349 de milioane de dolari) în 2021. 

Încă nu este clar cât de strict ar putea fi aplicate politicile de raționalizare, deoarece autoritatea germană de reglementare a rețelelor primește numeroase cereri de scutire.

Riedel se bazează pe gazul rusesc pentru a alimenta două fabrici din orașele Amberg și Weiden din sudul Germaniei, care au capacitatea de a produce 60 de milioane de unități de pahare fabricate la mașină. De asemenea, are capacitatea de a produce 250.000 de ochelari hand-made în fabrica ce este alimentată cu energie electrică din Kufstein, Austria. 

Facturile la energie ale companiei au sărit deja cu cel puțin 30%, însă, strategic, și-a mărit producția la capacitate maximă pentru a încerca să preîntâmpine prețuri și mai mari la energie în timpul iernii. Riedel plănuiește să investească cel puțin 20 de milioane de euro în companie în 2022, dublu față de ceea ce și-a bugetat pentru acest an. 

 "Suntem în acest moment și cel puțin pentru următorii ani dependenți exclusiv de gaz", a spus Riedel. "Nu există niciun furnizor de energie care să accepte un contract pe trei ani sau chiar pe 12 luni cu noi în acest moment, așa că trebuie să cumpărăm energie zi de zi."

Citește și: Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 48,1% în iunie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel