Cehia către Rusia: Avem nevoie să căutăm soluţii comune
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Praga spune că vrea relații bune cu Moscova
Praga spune că vrea relații bune cu Moscova
Cehia doreşte relaţii reciproc avantajoase şi bazate pe respect cu Federaţia Rusă şi nu este interesată în escaladarea tensiunilor, a declarat şeful diplomaţiei cehe Jakub Kulhanek într-un interviu publicat joi în cotidianul slovac "Pravda" şi preluat de agenţia de presă rusă TASS.

"Nu suntem interesaţi în escaladarea tensiunilor. Federaţia Rusă este pentru noi un jucător european important şi va rămâne astfel şi pe viitor. Există domenii în care noi avem interese opuse. Există şi astfel de domenii în care constatăm anumite probleme şi avem nevoie să căutăm soluţii comune", a spus ministrul.

Jakub Kulhanek a subliniat că Republica Cehă militează "pentru o reglementare pragmatică a relaţiilor" cu Rusia. "Relaţiile ceho-ruse intră într-o fază complicată, însă eu cred că în timp acestea vor putea fi reglementate în aşa fel încât să fie unele reciproc avantajoase. Pentru aceasta este nevoie de respect reciproc", a precizat ministrul.

Republica Cehă a acuzat săptămâna trecută Moscova că este la originea exploziei dintr-un depozit de muniţii în 2014 în care au murit două persoane, expulzând 18 diplomaţi ruşi prezentaţi drept spioni.

Citește și Războiul expulzărilor. Rusia plusează expulzând 20 de diplomați cehi

Moscova a ripostat solicitând unui număr de 20 de diplomaţi cehi să-i părăsească teritoriul, după care Praga şi-a anunţat intenţia de a limita numărul diplomaţilor ruşi aflaţi la post, pentru ca personalul celor două misiuni să fie egal. Potrivit guvernului ceh, asta înseamnă că Rusia are termen până la 31 mai să-şi diminueze cu 63 de persoane efectivul diplomaţilor săi la Praga.

Mai multe ţări din Europa au anunţat expulzări în semn de solidaritate cu Republica Cehă. Slovacia a făcut acest lucru joi, iar cele trei ţări baltice au anunţat vineri şi ele expulzarea a patru diplomaţi ruşi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel