O veste bună pentru Bătrânul Continent, care dorește să scape cât mai repede de dependența de China în privința acestor materii prime.
Potrivit Rare Earths Norway, zăcământul Fensfeltet conține 8,8 milioane de tone din aceste metale esențiale pentru tranziția verde, mult mai mult decât cel din Kiruna din Suedia, care ar trebui să conțină între 1 și 2 milioane de tone. ”După trei ani de foraj intens, cercetări și activități analitice, (...) o primă estimare a resurselor minerale (...) arată că Fensfeltet este cel mai mare zăcământ de elemente de pământuri rare (REE) din Europa”, indică grupul într-un comunicat.
Estimările, realizate cu sprijinul companiei de consultanță canadiană WSP, arată prezența la fața locului a 1,5 milioane de tone de magneți permanenți, materiale magnetice folosite, printre altele, la mașini electrice și turbine eoliene. Extracțiile ar putea începe în 2030 cu o investiție de 10 miliarde de coroane (867 milioane de euro) doar pentru prima etapă a proiectului de dezvoltare minieră, potrivit Rare Earths Norway.
„Obiectivul Rare Earths Norway este de a contribui la un lanț valoric total și compact, de la mine la magnet, cu un impact semnificativ redus asupra climei și asupra mediului”, a precizat directorul companiei, Alf Reistad. Puternic dependentă energetic Rusia înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Uniunea Europeană (UE), din care Norvegia nu face parte, dar cu care menține legături strânse, caută astăzi să se emancipeze în domeniul metalelor rare.
În prezent, 98% din pământurile rare folosite în UE sunt importate din China, care deține, așadar, un monopol virtual în sector. În ianuarie 2023, grupul minier suedez a anunțat descoperirea la Kiruna, în nordul Suediei, a „celui mai mare zăcământ cunoscut” de pământuri rare din Europa. În prezent, pe Bătrânul Continent nu există nici o mină de pământuri rare în funcţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...
Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...
O tranzacție colosală, care...
Indicii principali au închis...
În era ascensiunii inteligenței...
Unitatea 2 CNE Cernavodă va...
Procesul antitrust împotriva...
Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.
Un pas major în automatizarea...
Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...
Aprecierea afișată de euro, de...
Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...
BNR a comunicat cursul valutar...
Ministrul interimar al...
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.
Gazele rusești, din nou pe masa...
Critici directe din partea...
Indicele bancar ROBOR a crescut...
O clauză frecvent întâlnită în unele contracte...
Compania va suporta toate costurile de restructurare.