Deși Germania rămâne cea mai mare putere economică din Europa, piața sa de valori este în urma celei franceze și britanice. Cu 2.300 de miliarde de dolari, ea este urmată chiar îndeaproape de Elveția (2.231 de miliarde de dolari, conform companiesmarketcap.com).
La începutul anului trecut, Bursa de Valori din Frankfurt a suferit un eşec usturător. Compania Linde, specializată în gaze industriale, cea mai mare capitalizare bursieră a indicelui DAX 40 la acea vreme, a ales să renunțe la listarea pe piața germană îm favoarea celei de la New York. Iar câteva luni mai târziu, producătorul de sandale de lux Birkenstock a ales tot Wall Street.
Patru producători auto în top 10
Cu toate acestea, Bursa din Frankfurt nu duce lipsă de nume de mare rezonanță. Este vorba, în special, de editorul profesional de software SAP, ale cărui soluții sunt implementate în multe companii. Grupul a dezvăluit recent o restructurare vastă pentru a accelera în inteligența artificială. Acțiunile sale au câștigat peste 29% de la începutul anului.
Pe locul doi se află Siemens, un conglomerat care are peste 320.000 de angajați și este prezent în transporturi (prin Siemens Mobility), energie, infrastructură de clădiri, industrie și sisteme de automatizare pentru fabrici digitale, servicii financiare sau chiar sănătate. Sucursala sa deținută în proporție de 75%, Siemens Healthineers, specializată în imagistică și dispozitive medicale, ocupă, de asemenea, locul zece.
Marele operator de telecomunicații al țării Deutsche Telekom (care generează totuși doar 34% din veniturile sale în Germania față de 29% în Statele Unite/Canada) ocupă locul trei, înaintea celui mai mare asigurător din Europa, Allianz.
Germania nu ar fi Germania fără marii săi producători de automobile. Introdusă pe bursă la sfârșitul anului 2022 cu mare entuziasm (de când a căzut bine), Porsche este pe locul cinci, înaintea altor două grupuri premium, Mercedes-Benz, pe locul șase, și BMW, pe locul opt, în timp ce grupul Volkswagen și cele opt mărci ale sale ( inclusiv Porsche din care încă deține 75%) aterizează pe locul nouă.
În mijlocul tuturor acestor grupuri de automobile se strecoară pe locul șapte, grupul farmaceutic și de chimie Merck KGaA. Prezentă pe DAX din 2007, această companie nu trebuie confundată cu americanul Merck & Co, care a fost inițial o sucursală a grupului german. Dar în 1917, după intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Merck a pierdut controlul asupra filialelor sale străine, inclusiv Merck & Co, fondată în 1890, care a devenit o companie independentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...