Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Ministerul Energiei informează, printr-un comunicat de presă, că marţi, 27 februarie, Senatul României a dezbătut ca primă cameră sesizată Legea privind energia eoliană offshore, o inițiativă esențială pentru promovarea energiei regenerabile în țara noastră.
La 21 decembrie 2023, Guvernul a avizat proiectul de lege, iar astăzi, Senatul a fost prima cameră a Parlamentului care a adoptat această lege vitală pentru energia eoliană offshore. În săptămânile următoare, proiectul de lege va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, fiind apoi transmis pentru promulgare Președintelui României.
Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, România dispune de un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, ceea ce indică un mediu propice pentru dezvoltarea acestei forme de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România avansează în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonizare a sectorului energetic, consolidându-și în același timp statutul de lider regional în domeniul energiei.
În conformitate cu legislația adoptată de Senat, pentru a opera investițiile în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va iniția, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu specializat. Acest studiu va servi drept bază pentru elaborarea procedurii de concesiune și a activităților legate de explorare, construcție și exploatare a centralelor electrice eoliene offshore. Printre alte aspecte, studiul va identifica perimetrele maritime ce urmează să fie concesionate de către Ministerul Energiei, ținând cont de potențialul eolian, capacitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore și restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele referitoare la protejarea biodiversității și a mediului înconjurător. Până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și documentele necesare pentru implementarea legii, după care Ministerul Energiei va iniția o procedură competitivă pentru atribuirea contractelor de concesiune.
“Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea de energie eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei. Prin producerea de energie eoliană offshore vom crește independența sistemului energetic și vom asigura o energie mai verde în casele românilor. Conform calendarului legii adoptate astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră.
Energia eoliană offshore ne oferă, de asemenea, șansa de a consolida industria românească, prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Le mulțumesc senatorilor pentru dezbaterea cu celeritate a acestui proiect, precum și colegilor mei din Ministerul Energiei care gestionează subiectul Legii energiei eoliene offshore. Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...