Centrale eoliene în Marea Neagră. Proiectul, dezbătut la Senat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Eoliene. Foto: Pexels.com
Eoliene. Foto: Pexels.com
România este mai aproape de exploatarea potenţialului offshore în ceea ce priveşte producerea de energie electrică.

Ministerul Energiei informează, printr-un comunicat de presă, că marţi, 27 februarie, Senatul României a dezbătut ca primă cameră sesizată Legea privind energia eoliană offshore, o inițiativă esențială pentru promovarea energiei regenerabile în țara noastră.

La 21 decembrie 2023, Guvernul a avizat proiectul de lege, iar astăzi, Senatul a fost prima cameră a Parlamentului care a adoptat această lege vitală pentru energia eoliană offshore. În săptămânile următoare, proiectul de lege va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, fiind apoi transmis pentru promulgare Președintelui României.

Potrivit datelor furnizate de Banca Mondială, România dispune de un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, ceea ce indică un mediu propice pentru dezvoltarea acestei forme de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România avansează în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonizare a sectorului energetic, consolidându-și în același timp statutul de lider regional în domeniul energiei.

În conformitate cu legislația adoptată de Senat, pentru a opera investițiile în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va iniția, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu specializat. Acest studiu va servi drept bază pentru elaborarea procedurii de concesiune și a activităților legate de explorare, construcție și exploatare a centralelor electrice eoliene offshore. Printre alte aspecte, studiul va identifica perimetrele maritime ce urmează să fie concesionate de către Ministerul Energiei, ținând cont de potențialul eolian, capacitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore și restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele referitoare la protejarea biodiversității și a mediului înconjurător. Până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și documentele necesare pentru implementarea legii, după care Ministerul Energiei va iniția o procedură competitivă pentru atribuirea contractelor de concesiune.

 

Ce a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei

 

“Suntem cu un pas mai aproape de crearea unui cadru legal coerent și previzibil pentru producerea de energie  eoliană offshore în țărmul românesc al Mării Negre, un obiectiv principal pe care mi l-am asumat încă din prima zi la Ministerul Energiei. Prin producerea de energie eoliană offshore vom crește independența sistemului energetic și vom asigura o energie mai verde în casele românilor. Conform calendarului legii adoptate astăzi de Senatul României, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul megawatt de energie eoliană produsă în Marea Neagră.

Energia eoliană offshore ne oferă, de asemenea, șansa de a consolida industria românească, prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Le mulțumesc senatorilor pentru dezbaterea cu celeritate a acestui proiect, precum și colegilor mei din Ministerul Energiei care gestionează subiectul Legii energiei eoliene offshore. Sper ca până la 1 aprilie să vedem legea în Monitorul Oficial”, a declarat ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel