Cercetătorii australieni au DESCOPERIT ”Ochiul lui Sauron”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Așa arată o formațiune descperită în adâncul apelor
Așa arată o formațiune descperită în adâncul apelor
Oamenii de știință australieni au descoperit pe fundul Oceanului Indian un lanț muntos asemănător celui din regatul Mordor din trilogia fantastică „Stăpânul inelelor”, scrisă de nu mai puțin renumitul John Tolkien.

Într-una dintre articolele dedicate acestei expediții, material apublicat pe portalul The Convesatona, Tim O'Hara, unul dintre membrii echipei de cercetare a precizat că agenția colegilor săi a fost atrasă în mod deosebit de caldarea uriașă a vulcanului subacvatic, numit „Ochiul lui Sauron”.

Descoperirea a fost posibilă grație echipamentului special al navei RV Investigator, în special a puternicului sonar scufundat la o adâncime de 3100 de metri. Astfel, s-a constatat S-a dovedit că craterul este înconjurat cu un fel de bandă de 300 de metri ce seamănă cu pleoapele lui Sauron și, în centru are un vârf sub formă de con de 300 de metri, ca și cum ar fi pupila ochiului. 

Scanarea ulterioară a fundului mării a dezvăluit încă doi munți: unul mai mic, acoperit cu numeroase conuri vulcanice, iar al doilea, situat mai departe cu un vârf plat. Inspirându-se tot din celebra carte, oamenii de știință l-au numit pe primul Turnul Negru și Munții Cenușii pe al doilea. 

Citește și Plantă banală suprimă virusul SARS-CoV-2. O știe toată lumea

Merită amintit că, în 2015, sonda spațială New Horizons a NASA a descoperit alt Mordor, dar pe Charon, cel mai mare satelit natural al planetei pitice Pluton. S-a dovedit că polul nord al acestuia este acoperit cu un strat de praf întunecat și total lipsit de cratere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel