Ceremonie de adio de la o librărie forțată să-și închidă porțile
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Librărie / FOTO: Freepik
Librărie / FOTO: Freepik
S-a întâmplat într-un cartier liniștit din Hong Kong, unde sute de oameni au venit participe la acest eveniment inedit.  

Un eveniment încărcat de emoție, dar și de tristețe. Un eveniment care a adunat în fața micuței librării independente tineri și vârstnici, toți iubitori de lectură. Un eveniment care spune multe despre respectul autorităților față de cultură.

Cum s-a ajuns aici? De câteva luni bune, librăria Mount Zero este acuzată de infracțiuni minore, inclusiv de ”ocuparea” ilegală a unei bucăți de teren guvernamental pentru placarea trotuarului din fața magazinului. A fost amenințată cu amenzi grele, ba chiar cu închisoarea.

De la adoptarea, în 2020, a legii privind securitatea națională în Hong Kong, sectorul cultural trăiește cu spaima cenzurii, iar proprietarii puținele librării rămase se plâng de presiuni tot mai mari din partea autorităților.

În ultimele ore ale existenței sale, librăria a organiza, duminică seara, sub sloganul „ideile sunt antiglonț”, o mică ”petrecere” de rămas bun, oferind clienților săi ciorbă de mazăre, biscuiți și carne de porc la grătar.

„Autoritățile ne promit mai tot timpul că Hong Kong va reveni la normal”. Dar „astfel de întâmplări ne vor bântui viețile”, a comentat Ivan Choy, expert în științe politice și participant la inedita ceremonie.  

O a doua lege a securității naționale a intrat în vigoare la sfârșitul lunii martie pe teritoriul semi-autonom chinez care, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, ar putea suprima orice exprimare a sentimentelor pro-democrație și înăbuși libertățile culturale și artistice. Acuzații respinse, desigur, de Guvernul din Hong Kong.

Fondată în urmă cu aproape șase ani, Librăria Mount Zero a fost martora multor evenimente istorice din Hong Kong: de la amplele proteste pro-democrație din 2019 și 2020, până la represiunea politică ulterioară a Beijingului.

Un loc aparte 

„Aceste librării sunt locuri de întâlnire pentru iubitorii de carte, este păcat că le pierdem”, spune, la rândul său, Leo, student la informatică, răsfoind o carte de poezii pe care tocmai o cumpărase. Magazinul cu două etaje a găzduit, de asemenea, evenimente culturale, precum dezbateri pe teme culturale, lecturi de carte sau concerte în aer liber, ceea ce i-a permis să formeze o comunitate devotată. 

Pentru Margaret Ng, avocat și fost politician, acest magazin a fost un refugiu, un loc de întâlnire și de discuții interesante, a fost o lume plină de respect față de oameni, față de tradiții. Oricine era binevenit, dar nu toți cei care au trecut pragul librăriei s-au lăsat pătrunși de spiritul ei. 

Să stai pur și simplu de vorbă

„Este greu pentru unii să vadă cum tinerii își pot exprima și altfel trăirile, cum își creează propria lor comunitate”, consideră Ivan Choy.

În decembrie anul trecut, mai multe librării independente din Hong Kong au raportat o creștere a inspecțiilor efectuate de autorități, uneori în urma unor plângeri anonime, care vizau, în special, disciplina în muncă.  „Dacă guvernul dorește să rămână mai mulți oameni în Hong Kong, trebuie să se întrebe dacă mai există, în acest oraș, locuri ca acesta, unde putem sta liniștiți de vorba”, este de părere Ivan Choy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel