Cereri de 750 milioane de lei pe schema de ajutor în contextul conflictului din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
EximBank a primit cereri de 750 milioane de lei, pe schema de ajutor în contextul conflictului din Ucraina.

EximBank a înregistrat, în două luni de la lansarea schemei de ajutor de stat menită să asigure lichiditate şi accesul la finanţare al firmelor care se confruntă cu dificultăţi în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, solicitări pentru susţinerea capitalului de lucru şi pentru investiţii, sub formă de garanţii şi finanţări, în valoare de peste 750 milioane de lei de la companiile cărora le este destinat acest program.

"În cadrul acestui program financiar, destinat asigurării lichidităţii şi accesului la finanţare a companiilor româneşti afectate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cererile aflate în analiză la EximBank cumulează la acest moment peste 750 de milioane de lei pentru cele două componente ale schemei ajutor de stat, respectiv credite cu dobândă subvenţionată şi garanţii de stat. Faptul că solicitările au fost primite de la companii care activează în aproape toate domeniile economice, de la industria prelucrătoare, agricultură, comerţ, construcţii, până la IT, reprezintă un indicator clar al repercusiunilor pe care acest conflict le are la nivel economic, dar şi al necesităţii implementării de măsuri de sprijin financiar. Avem convingerea că, utilizând instrumentele pe care statul român le pune la dispoziţia comunităţii de business prin intermediul EximBank, firmele româneşti pot traversa această perioadă dificilă minimizând efectele asupra derulării afacerilor şi, de aceea încurajăm atât companiile, cât şi băncile comerciale să valorifice la maximum această resursă", a declarat Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank, conform unui comunicat al băncii.

Potrivit solicitărilor primite de EximBank, dificultăţile cu care se confruntă firmele româneşti în contextul conflictului din Ucraina sunt generate de perturbarea fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare, ce s-a tradus în aprovizionare insuficientă şi discontinuă cu materii prime, dar şi a logisticii de colectare, distribuţie şi procesare - cu efecte în special în sectorul produselor agricole, de creşterile mari şi neaşteptate de preţuri ale materiilor prime şi a energiei, cu impact semnificativ asupra capacităţilor de producţie. De asemenea, un alt element perturbator în activitatea companiilor îl constituie insuficienta lichiditate pe fondul majorării costului finanţărilor, dar şi al capitalizării diminuate post criza pandemică.

Schema de ajutor de stat Ucraina se adresează companiilor mari şi IMM-urilor cu o cifră de afaceri de minimum 20 de milioane de lei, care pot accesa credite de investiţii şi credite pentru capital de lucru, la rate de dobândă subvenţionată, precum şi garanţii de stat care acoperă maximum 90% din creditele de investiţii şi creditele pentru capital de lucru acordate de băncile comerciale, ca expuneri noi. Finanţările şi garanţiile se acordă până la data limită de semnare a documentaţiei contractuale ce va fi actualizată permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

EximBank este o bancă universală 100% românească, aflată în top 10 cele mai mari instituţii de credit după active. Banca operează o reţea de 83 de sucursale şi 26 de Centre de Afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor, care îi permite să fie aproape de clientela de retail şi corporate şi să implementeze diverse programe de dezvoltare româneşti şi europene. În plus, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa de garanţii şi asigurări, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, susţin dezvoltarea durabilă a economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

Bună dimineața! /FOTO: Freepik
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik

pixel