Chifu: ”Cum ne va influența noua administrație Biden”. Noul început, după epoca Trump

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Chifu: ”Cum ne va influența noua administrație Biden”. Noul început, după epoca Trump
Chifu: ”Cum ne va influența noua administrație Biden”. Noul început, după epoca Trump
Analistul de politică externă Iulian Chifu a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre modul în care noua administrație Biden se va raporta la politica externă a Statelor Unite ale Americii.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbi despre cum noua administrația Biden va trata problema Iranului, dar și problema Chinei, în contextul în care Donald Trump a aplicat sancțiuni dure celor două state. De asemenea, Iulian Chifu a vorbit despre reconectarea SUA cu Europa, pe fondul invitației pe care Joe Biden a primit-o de la șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (vezi AICI):

„Și în cazul Iranului, dar și în cazul Chinei, va exista o continuitate în politici, chiar dacă nuanțele și tipul de comportament va fi diferit. Va fi mult mai diplomatic și mai apropiat establishment-ului american. În ceea ce privește relația cu Iranul, dorința lui Joe Biden va fi să revină în acordul nuclear cu Teheranul. Totuși, nu o va putea face până când Iranul nu va intra în regulile jocului în privința cantității de uraniu îmbogățit pe care o are în dotare. Sunt probleme mari pentru că Teheranul pare să aibă cantitatea pentru o bombă nucleară. Ar trebui să scape de acest uraniu. De asemenea, mai există două precondiții care țin de ingerința și acțiunile sale din Orientul Mijlociu, interpretate și ca susținere a terorismului, iar echilibrele ar trebui să fie reașezate astfel încât SUA să poată reveni în cadrul acordului, lucru pe care Joe Biden și-l dorește.

Donald Trump i-a lăsat o SCRISOARE lui Joe Biden

În relația cu China, vorbim de o variantă de continuitate. Acest lucru nu înseamnă că Joe Biden va relansa războiul economic, dar nici nu va face pași în spate în privința multora dintre punctele puse pe masă în dezbaterile bilaterale și care au fost sancționate în epoca Trump. Sunt multe teme de discutat, iar schimbările vor fi moderate în sensul în care establishment-ul american are evaluările cele mai clare în ceea ce privește evoluția Chinei și contondența între Washington și Beijing. Nu mă aștept la o schimbare de profunzime la 180 de grade, ci doar la o schimbare de nuanțe, de tonalități, de exprimare. Evaluările sunt aceleași și vin de la instituții indiferent de președinte, cu atât mai mult în cazul lui Biden care este legat de toată această infrastructură instituțională.

Totuși, există o discuție în privința eficienței măsurilor Trump, a sancțiunilor și creșterilor de taxe, în privința importurilor și exporturilor. Totul depinde de evaluările establishment-ului american, iar deciziile se iau în comun în funcție de evaluările de acolo.“

Relația cu Uniunea Europeană

L-am întrebat pe Iulian Chifu cum vede relansarea relațiilor dintre UE și SUA, pe fondul unei abordări diferite a pandemiei de coronavirus între Bruxelles și fosta administrație de la Washington, D.C.:

„Modul de a trata pandemia de către administrația Trump a fost privită cu reticență peste ocean, iar lucruri precum libera circulație poate fi afectată de modul în care funcționează combaterea pandemiei pe cele două maluri ale Atlanticului. Eu cred că este cea mai mică dintre preocupări. Vom avea o detensionare profundă și o reangajare a Americii, o reconectare transatlantică pe care o așteptăm. Am văzut declarațiile lui Josep Borell în care acesta a spus că îl așteaptă pe Joe Biden în Europa, iar această reconectare înseamnă foarte mult în privința coeziunii și forței Occidentului“, a punctat Iulian Chifu, potrivit DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel