Urmărește dezbaterea live

China a vândut aproape 4 miliarde de măști medicale
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Măști sanitare
Măști sanitare
China a vândut de la începutul lunii martie aproape patru miliarde de măşti de protecţie altor ţări care luptă împotriva pandemiei legate de noul coronavirus, au anunţat duminică autorităţile de la Beijing, care doresc în paralel să aplaneze temerile privind calitatea materialelor medicale exportate, relatează AFP.

În ciuda scăderii numărului de cazuri de pe teritoriul său, China a îndemnat fabricile să crească producţia de echipamente medicale, într-un moment în care alte ţări se confruntă cu o penurie. Peste 65.000 de persoane au murit din cauza pandemiei de COVID-19 în întreaga lume.

Vaslui: Cetățenii sunt obligați să iasă din case doar cu măști

De la 1 martie, China a exportat spre mai multe de 50 de ţări 3,86 miliarde de măşti, 37,5 milioane de combinezoane de protecţie, 16.000 de ventilatoare medicale şi 2,84 de milioane de kituri de detectare a COVID-19, a declarat o reprezentantă a serviciilor vamale, Jin Hai.

În total, aceste exporturi sunt evaluate la 10,2 miliarde de yuani (1,33 miliarde de euro).

Unele ţări s-au plâns totuşi de calitatea echipamentelor medicale importate din China.

Olanda a anunţat astfel la 28 martie retragerea a 600.000 de măşti provenite dintr-un transport de 1,3 milioane de măşti venit din China, deoarece nu corespundeau normelor de calitate, nu se închideau corect pe faţă şi aveau filtre care nu funcţionau corespunzător.

China a răspuns că producătorul "a precizat clar că (măştile) nu erau chirurgicale".

Spania a trimis de asemenea înapoi la sfârşitul lunii martie mii de teste de detectare a COVID-19 defectuoase expediate de o companie chineză care nu avea de autorizaţiile necesare.

Oficiali chinezi au răspuns duminică la informaţiile din presă privind calitatea echipamentelor medicale chineze, dând asigurări că ele "nu reflectă integralitatea faptelor".

"În realitate, există mai mulţi factori, cum ar fi faptul că China are norme şi obişnuinţe de utilizare diferite de alte ţări. O folosire necorespunzătoare poate atrage îndoieli privind calitatea", a spus Jiang Fan, responsabil al Ministerului Comerţului.

Afirmaţiile sale sunt similare cu declaraţii făcute săptămâna trecută de Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, care le-a cerut în mai multe rânduri instituţiilor media occidentale să nu "politizeze" subiectul.

Beijingul şi-a consolidat recent reglementările privind exporturile de echipamente medicale legate de coronavirus, cerându-le producătorilor să respecte atât normele chineze, cât şi pe cele din ţările de destinaţie, comentează AFP.

China şi-a sporit de asemenea capacităţile de producţie de teste pentru COVID-19 la peste patru milioane pe zi, a spus Zhang Qi, un responsabil al Administraţiei naţionale pentru echipamente medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel