China accelerează programul lunar după descoperirea unui nou mineral
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Atât China cât și SUA vor să exploateze resursele minerale de pe Lună
Atât China cât și SUA vor să exploateze resursele minerale de pe Lună
China intenționează să lanseze trei misiuni fără echipaj uman pe Lună în următorii 10 ani, încercând să rivalizeze cu SUA în noua eră a explorării spațiale.

Administrația Spațială Națională a Chinei, echivalentul NASA, a primit aprobarea de a trimite trei nave orbitale pe Lună, ca parte a programului lunar Chang'e, a declarat Liu Jizhong, un oficial din cadrul Centrului pentru Programul Spațial și de Explorare Lunară din China, potrivit CCTV, instituție susținută de stat.

Anunțul a fost făcut la o zi după ce China a declarat că a descoperit un nou mineral lunar, prin intermediul unor mostre recuperate de misiunea Chang'e-5. Denumit Changesite-(Y), acesta a fost descris de agenția de știri de stat Xinhua ca fiind un fel de cristal columnar transparent și incolor. Se spune că ar conține heliu-3, un izotip despre care se speculează ca va fi viitoare sursă de energie. 

În ultimii ani, China și-a sporit ambițiile în domeniul spațial, trimițând sonde pe Lună, construindu-și propria stație spațială și punând ochii pe Marte, planuri care au pus-o în competiție directă cu SUA. NASA are un rover pe Planeta Roșie și încearcă să trimită din nou astronauți pe Lună în acest deceniu, notează Bloomberg. Ambele țări sunt interesate de mineralele de pe Lună, iar mineritul spațial ar urma să fie următoarea sursă de tensiuni politice.

Cele două părți au făcut schimb de replici în ultimele săptămâni, după ce misiunea americană Artemis I, primul efort major al SUA de a se întoarce pe Lună după jumătate de secol, a fost amânată. Administratorul NASA, Bill Nelson, a acuzat China că fură tehnologie spațială, iar țara a fost criticată din cauza deșeurilor spațiale.

Înființat în 2004, programul de explorare lunară al Chinei a lansat prima sa navă spațială trei ani mai târziu. Programul Chang'e își ia numele de la zeița chineză a lunii și s-a concentrat recent pe colectarea de mostre de pe suprafața lunară. Programul Chang'e-7 va viza Polul Sud al Lunii, o zonă despre care oamenii de știință cred că este cel mai bun loc pentru a găsi apă. NASA vizează, de asemenea, această parte a Lunii. 

China își propune să construiască în cele din urmă o stație internațională de cercetare pe Lună, a declarat sâmbătă Liu, oficial guvernamental. 

Citește și: Asteroidul de aur care ne-ar putea face pe toți miliardari, explorat de NASA

NASA a pus ochii pe un asteroid aflat în apropierea noastră, care conține atât de mult aur încât toți oamenii de pe Terra ar putea deveni miliardari.

Este vorba despre asteroidul Psyche 16 care se află între orbitele planetelor Marte și Jupiter.

Psyche ar fi format din aur, diverse alte metale printre care platină, fier și nichel.

Este estimat că metalele din asteroid să valoreze 10.000 de catralioane de dolari.

Această gigantică sumă, în cazul în care zăcămintele asteroidulului ar fi aduse pe Pământ, economia planetei, care valorează 75,5 trilioane de dolar, s-ar prăbuși.

Despre existența asteroidului se știe de ceva vreme, însă haosul pe care acesta l-ar putea produce pe planeta noastră nu este de natura unei catastrofe rezultate în urma coliziunii, ci din cauza valorii de piață pe care Psyche îl are, un lucru pe care l-a scos în evidență Scott Moore, șeful companiei miniere EroSun Mining. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel