China, amenințată și de o criză energetică. Economia, sub ȘOC

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe de o parte e bine, pe de alta e rău
Pe de o parte e bine, pe de alta e rău
Penuria de electricitate din Chinei, rezultat al aprovizionării defectuoase cu cărbune și al reglementărilor mai stricte împotriva poluării, apasă deja asupra activității industriale din mai multe regiuni și analiștii consideră că încetinește creșterea economică a marii puteri asiatice. 

Beijingul s-a angajat să își reducă intensitatea energetică (cantitatea de energie necesară pentru a produce o anumită cantitate de produs intern brut (PIB)) cu aproximativ 3% în acest an, pentru a-și îndeplini angajamentele privind schimbările climatice.

În același timp, autoritățile regionale au înăsprit implementarea măsurilor de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră în ultimele luni, dar numai zece din cele 30 de regiuni din China continentală și-au atins obiectivele în prima jumătate a anului. În același timp, creșterea prețului la cărbune, a cărui furnizare prezintă tensiuni, influențează producția de energie electrică chiar înainte de începerea sezonului de iarnă.

"Au fost opriri de curent electric, alinierea la reglementărilor privind CO2 s-a suprapus cu boom-ul industrial după pandemie", au declarat analiștii Morgan Stanley într-o notă adresată clienților băncii. ”Dacă se prelungește, scăderea producției industriale ar putea antrena o scădere de un punct procentual în ultimul trimestru al anului”, au adăugat ei. 

Siderurgia, producătorii de aluminiu și ciment au avut de suferit din cauza reducerii ofertei de electricitate, ceea ce a făcut ca producția de aluminiu să se diminueze cu 7% și la ciment scăderea fiind de 29%, a precizat Morgan Stanley, apreciind că efectul se va extinde și la alte sectoare, de la papetărie la sticlărie.

CONSECINȚE ȘOC

„Șocul ofertei de energie electrică care afectează a doua economie mondială va avea repercusiuni și un impact negativ asupra piețelor mondiale”, au avertizat, la rândul lor, analiștii băncii Nomura. ”Noile date ale problemei ne-au determinat să reducem și mai mult previziunile noastre de creștere pentru al treilea și al patrulea trimestru, la 4,7% și respectiv 3,0% față de 5,1% și 4,4%”, precizează aceștia.

Prin urmare, Nomura și-a redus prognoza pentru creșterea Produsului Intern Brut al Chinei pentru 2021, de la 8,2% la 7,7%. Autoritățile chineze au stabilit un obiectiv de creștere de peste 6%.

"Principala explicație pentru întreruperile de curent este deficitul de cărbune", spune un analist din China, care subliniază că producția de cărbune a țării este restricționată prin înăsprirea standardelor de siguranță, în timp ce importurile de cărbune din Indonezia suferă de vreme nefavorabilă.

Citește și Soarta AURULUI și a PETROLULUI depinde de doi oameni. Cine sunt

În calitate de principal consumator de energie la nivel mondial și cel mai mare emitent de gaze cu efect de seră, China își arată ambiția de a reduce aceste emisii începând cu 2030 și apoi de a reduce emisiile nete la zero până în 2060.

IMPACT

Scăderea producției industriale ar putea afecta în cele din urmă țări care sunt clienți ai Chinei. „Cred că piețele mondiale vor începe să sufere pe linia aprovizionării cu textile, jucării și piese de schimb industriale”, avertizează Nomura.

Mai mulți furnizori Apple și Tesla au suspendat producția la unele fabrici chinezești timp de câteva zile pentru a respecta politicile mai stricte de consum de energie, ceea ce ar putea crește în continuare dificultățile din lanțul de aprovizionare cu produse electronice.

Administrația Națională pentru Energie a anunțat duminică că a instruit companiile de cărbune și gaze naturale să crească producția pentru a satisface nevoile de energie ale țării în timpul iernii și, astfel, pentru a evita întreruperile de încălzire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă

pixel