China aruncă în joc 44 de miliarde de dolari pentru a salva de la dezastru sectorul imobiliar
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
China pregăteşte un fond de 44 de miliarde de dolari pentru susţinerea dezvoltatorilor imobiliari.

China va înfiinţa un fond care va avea drept obiectiv să îi ajute pe dezvoltatorii imobiliari să îşi rezolve problemele cu datoriile, fiind posibil ca acest fond să fie alimentat cu resurse financiare în valoare de până la 300 de miliarde de yuani (44,4 miliarde de dolari), a declarat pentru Reuters un oficial de la o bancă de stat din China.

Iniţial, fondul va avea o capacitate de 80 de miliarde de yuani, graţie sprijinului oferit de China Construction Bank şi Banca Populară Chineză (PBOC), banca centrală chineză, a precizat sursa care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Dacă modelul iniţial va funcţiona, alte bănci se vor alătura şi ele pentru a fi atins obiectivul de strângere de resurse de până la 300 de miliarde de yuani, a adăugat sursa.

Fondul urmează să fie utilizat pentru a finanţa achiziţia de proiecte de locuinţe neterminate şi a finaliza lucrările de construcţie, urmând ca ulterior locuinţele să fie închiriate persoanelor fizice, în conformitate cu planurile Guvernului chinez de a creşte închirierile de locuinţe.

Criza de pe piaţa imobiliară a fost o problemă majoră pentru economia chineză în ultimul an, obligând autorităţile chineze să ofere o gamă largă de măsuri de sprijin pentru a stabiliza acest sector.

Informaţia privind înfiinţarea unui fond pentru investiţii în imobiliare a fost dezvăluită în premieră de furnizorul de informaţii financiare REDD, potrivit căruia fondul ar urma să sprijine mai mult de o duzină de dezvoltatori imobiliari, inclusiv gigantul China Evergrande Group care se confruntă cu probleme grave cu datoriile. Sursele citate de REDD susţin că fondul şi-a asigurat deja 50 de miliarde de yuani de la China Construction Bank precum şi o facilitate de 30 de miliarde de yuani de la Banca Populară Chineză (PBOC). Organismele de reglementare şi autorităţile locale urmează să selecteze care sunt dezvoltatorii imobiliari care sunt eligibili să fie sprijiniţi de viitorul fond, care ar putea să cumpere produse financiare emise de dezvoltatorii imobiliari sau să finanţeze achiziţionarea proiectelor dezvoltatorilor imobiliari de către cumpărători de stat, adaugă REDD, potrivit Agerpres. 

 

Citeşte şi: China intră într-o criză imobiliară tot mai mare. Cumpărătorii de locuințe refuză să mai plătească proiectele nefinalizate

 

Cumpărătorii de locuințe disperați din zeci de orașe refuză să plătească creditele ipotecare pentru proiectele nefinalizate, potrivit relatărilor din presa de stat și a economiștilor din băncile internaționale.

În China, firmele de imobiliare pot vinde case înainte de a le finaliza iar clienții trebuie să înceapă rambursarea creditelor înainte să intre în posesia noilor proprietăți. Aceste fonduri sunt folosite pentru a finanța construcția de către dezvoltatori.a

Boicotul plăților vine în contextul în care un număr în creștere de proiecte a fost întârziat sau oprit de o criză a numerarului ce a dus anul trecut la incapacitatea de plată a datoriilor a unor dezvoltatori uriași precum Evergrande iar alte câteva companii au căutat protecția creditorilor. Prețurile la case sunt în scădere, ceea ce înseamnă că cumpărătorii s-ar putea să fie blocați cu proprietăți ce valorează acum mai puțin decât atunci când le-au achiziționat.

Analiștii se tem că o încetare a plăților printre cumpărătorii de case ar putea duce la mai multe situații de incapacitate de plată printre dezvoltatori, punând și mai multă presiune pe băncile chineze într-o vreme în care a doua cea mai mare economie globală se chinuie să se redreseze dintr-o încetinire economică acută legată de Covid.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel