China conectată la fluxul de aur din Elveția. Nivel record de importuri
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China importa masiv aur
China importa masiv aur
Importurile de aur ale Chinei din Elveția, principalul centru de rafinare, au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, semn că cererea s-a îmbunătățit pe măsură ce națiunea asiatică a relaxat măsurile stricte privind pandemia de COVID.

Unul dintre principalii cumpărători de lingouri din lume, China a livrat peste 80 de tone din Elveția în luna iulie, potrivit Administrației Federale a Vămilor din Elveția. Este mai mult decât dublu față de luna precedentă și de opt ori mai mult decât în luna mai. 

Datele indică faptul că cererea chineză de aur se redresează, după ce a fost afectată de măsurile de închidere pentru a controla focarele de Covid în mai multe orașe mari. În timp ce achizițiile țării au rareori puterea de a duce prețurile mai sus, ele pot oferi un nivel minim atunci când investitorii occidentali vând.

"China a trecut de la o situație în care totul era închis la lucrurile au revenit la semi-normalitate", a declarat Nikos Kavalis, director general la firma de consultanță Metals Focus Ltd. "Piața încă nu este grozavă, dar cu siguranță este mult mai bună decât era în aprilie".

Prețul aurului rămâne în scădere pentru acest an, după ce s-a apropiat de un nivel record în martie, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a alimentat cererea de refugiu. Prețurile au fost susținute între aproximativ 1.700 și 1.800 de dolari pe uncie, chiar și în condițiile în care Rezerva Federală se lansează în creșteri agresive ale ratelor dobânzilor care, în mod normal, reduc atractivitatea metalului.

De asemenea, aurul în China a obținut o primă de aproximativ 7 dolari față de prețurile internaționale, un nivel relativ ridicat care va fi stimulat băncile locale să importe lingouri, potrivit lui Kavalis. Doar creditorii cu licențe emise de stat au voie să aducă aur în China.

Citește și: Elveția continuă să primească aur din Rusia. De unde vine metalul prețios

În iulie, Elveția a primit 261 de kilograme de aur de origine rusă în valoare de 14 milioane de franci elvețieni.

Înainte de a ajunge la destinatarul final, metalul galben a poposit mai întâi în Marea Britanie, de unde a fost trimis în Elveția exact la momentul potrivit, adică înainte de intrarea în vigoare a unor noi sancțiuni împotriva Moscovei. Ca să spunem așa, o operațiune calculată la minut. 

"Aceste transporturi au respectat cu strictețe măsurile în vigoare la momentul importului lor în Elveția", a precizat joi Biroul Federal al Vămilor și Protecției Frontierelor (FOCP). La începutul lunii august, Uniunea Europeană (UE) a interzis importul direct sau indirect de aur sau de produse din aur exportate din Rusia, sancțiune preluată de Consiliul Federal la 4 august.

În ceea ce privește Regatul Unit, de amintit că această țară nu mai este membru al Uniunii Europene.

La sfârșitul lunii iunie, FOCP a raportat că, în luna mai, aproximativ trei tone de aur rusesc au fost importate în Elveția din Marea Britanie, în valoare de 194 de milioane de franci elvețieni. Elveția are o serie de rafinării care ar putea topi lingourile, a precizat agenția de presă Bloomberg.

Importurile totale din Rusia au ajuns la 23 de milioane de franci elvețieni în iulie, cea mai mică valoare de la începutul anului, au subliniat autoritățile elvețiene de resort.

Exporturi de invidiat

În altă ordine de idei, agenția Bloomberg a anunțat că exporturile de ceasuri elveţiene au crescut din nou în iulie, ajungând aproape de un nivel record şi înregistrând cea mai ridicată valoare din ultimii opt ani, pe fondul cererii crescute pentru modelele Rolex, Omega şi Vacheron Constantin.

Luna trecută, exporturile au urcat cu 8,3%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 2,2 miliarde de franci elveţieni (2,3 miliarde de dolari), a anunţat joi Federaţia industriei ceasurilor elveţiene.

Este cea mai ridicată valoare a exporturilor de ceasuri elveţiene de la performanţa record din octombrie 2014. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel