China, creștere de 8,1% în 2021, cel mai bun ritm din ultimul deceniu
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O creștere realizată în pofida unei încetiniri din trimestrul patru al anului trecut
O creștere realizată în pofida unei încetiniri din trimestrul patru al anului trecut
China a degajat în 2021 o creștere anuală de 8,1%, cel mai accelerat ritm din ultimul deceniu, în pofida unei crize imobiliare și a revenirii pandemiei, factori care au cântărit asupra redresării gigantului asiatic.

Cu toate acestea, creșterea economică a Chinei a încetinit în trimestrul al patrulea (+4%), față de 4,9% în trimestrul precedent, a anunțat luni Biroul Național de Statistică (BNS).

Economia chineză se confruntă cu o "triplă presiune", și anume o contracție a cererii, tensiuni în lanțurile de aprovizionare și obiective mai mici, a recunoscut luni, în cadrul unei conferințe de presă, Ning Jizhe, un oficial al BNS.

Cifra oficială a produsului intern brut (PIB) pentru 2021 este mai mare decât previziunile analiștilor chestionați de AFP (+8%). Acesta este cel mai rapid ritm din 2012 încoace. Beijingul își stabilise o rată de creștere de 6% pentru anul 2021.

În ultimul trimestru al anului 2021, însă, creșterea gigantului asiatic a rămas fără suflu. În primul trimestru, creșterea a fost încă de 18,3%. Aceasta a fost ridicată din cauza unei baze de comparație scăzute cu începutul anului 2020, când epidemia a paralizat activitatea.

Citește și Președintele Chinei, Xi Jinping, va deschide ”balul” în Elveția

Deși discutabilă, cifra oficială de creștere este întotdeauna analizată cu atenție, având în vedere ponderea Chinei în economia mondială. Astfel, țara pare a fi un barometru al redresării.

În 2020, China a fost una dintre puținele economii care a înregistrat o creștere pozitivă (+2,3%), în timp ce restul lumii a fost afectată de criza Covid-19 - deși acesta a fost cel mai lent ritm din ultimele patru decenii.

Țara și-a revenit în mare parte din șocul inițial al pandemiei, dar focare sporadice de Covid-19 continuă să perturbe activitatea.

Politica "Covid zero", care a stăpânit rapid epidemia în 2020, vine cu un cost social și economic ridicat. Sectorul serviciilor (petrecerea timpului liber, turism, hoteluri și restaurante, transporturi etc.) nu și-a recăpătat încă nivelul de dinaintea pandemiei.

Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului, au înregistrat cea mai slabă performanță în decembrie (+1,7%) din septembrie 2020.

Redresarea este slăbită și de o creștere bruscă a prețurilor materiilor prime și de o criză în sectorul imobiliar, odată cu eșecurile dezvoltatorului Evergrande, care se află în pragul falimentului.

La rândul său, producția industrială chineză și-a revenit în decembrie (+4,3% în ritm anual), față de +3,8% în luna precedentă, cu o creștere de 9,6% pe un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel