O nouă zi de creșteri la Bursa de la București: BET trece de 17.370 de puncte
Lichiditate solidă și aprecieri...
Sonda chineză a aterizat în provincia Mongolia Interioară la primele ore ale zilei de joi, aducând pe Terra primele eşantioane de roci colectate de pe Lună de o ţară după anii 1970. În urma acestei misiuni, China a devenit cea de-a treia ţară din toate timpurile care a obţinut mostre selenare, după Statele Unite şi fosta U.R.S.S.
Materialele colectate în cadrul misiunii Chang'e 5, denumită după zeiţa Lunii din mitologia chineză, îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine originile satelitului natural al Pământului.
Misiunea a testat totodată capacităţile Chinei de a achiziţiona mostre din spaţiu prin misiuni controlate de la distanţă, înainte de a lansa o serie de misiuni cu un grad mai mare de complexitate în Sistemul Solar.
"În concordanţă cu convenţiile de cooperare internaţională şi cu acordurile multilaterale şi bilaterale, vom publica un set de regulamente în ceea ce priveşte administrarea mostrelor lunare şi a datelor ştiinţifice", a declarat Wu Yanhua, directorul adjunct al Administraţiei Spaţiale Naţionale Chineze.
Emmanuel Macron a fost testat POZITIV la coronavirus
"Le vom împărţi cu statele importante şi cu cercetătorii străini, iar unele dintre ele ar putea fi oferite sub forma unor cadouri naţionale în concordanţă cu practicile internaţionale", a adăugat oficialul chinez.
Întrebat dacă ţara lui va împărţi astfel de mostre şi cu Statele Unite, care împiedică NASA să coopereze în mod direct cu China, Wu Yanhua a spus că restricţiile americane în vigoare sunt "regretabile".
"Guvernul chinez doreşte să împartă mostrele lunare cu instituţii similare şi cu oameni de ştiinţă din diverse ţări. Posibilitatea de a colabora sau de a nu colabora depinde de politica Statelor Unite", a precizat Wu Yanhua.
China doreşte să coopereze cu agenţiile şi cercetătorii din Statele Unite în baza principiilor de egalitate a beneficiilor şi de avantaj reciproc, a mai spus oficialul chinez.
Experţii chinez nu au dezvăluit cantitatea de mostre care au fost colectate de pe Lună. Planul iniţial al agenţiei spaţiale chineze viza obţinerea unei cantităţi de 2 kilograme de roci şi praf selenar.
"Vom anunţa acest lucru în curând. Încă nu le-am scos din capsulă", a declarat Hu Hao, designerul-şef al modulului spaţial utilizat în cea de-a treia etapă a acestui program chinez de explorare lunară, care a revenit joi pe Terra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.