China își revine: Creșterea economică a depășit așteptările analiștilor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Piețele mondiale vor reacționa cu siguranță la aceste informații
Piețele mondiale vor reacționa cu siguranță la aceste informații
Datele statistice anunțate de autoritățile de la Beijing vor avea, cu siguranță, impact asupra evoluției piețelor materiilor prime.

Creșterea economică a Chinei a accelerat puternic în primele trei luni din 2023 (+4,5% în ritm anual), datorită reluării activității la nivelul întregii țări ca urmare a ridicării restricțiilor sanitare anti-Covid. Aceste măsuri draconice, care au paralizat numeroase sectoare economice și care au presupus carantinare obligatorie a unor orașe întregi, izolări repetate, teste PCR și limitare a călătoriilor, au luat sfârșit în decembrie.

De la introducerea lor în 2020, aceste restricții au reprezentat o lovitură majoră pentru economia Chinei, dar și pentru cea mondială, din cauza incertitudinilor pe care au creat-o și a inconveniențelor provocate în viața de zi cu zi a chinezilor și a întreprinderilor.

Din momentul ridicării lor, activitatea a reușit să se relanseze în primul trimestru, în pofida unui "mediu internațional dificil și complex", a anunțat Biroul Național de Statistică (BNS). Analiștii intervievați de AFP se așteptau la o revenire mai moderată (3,8%).

Este pentru prima dată din 2019 când un trimestru complet este evaluat fără impactul restricțiilor sanitare. De la un trimestru la altul, creșterea gigantului asiatic a fost de 2,2%, după ce a stagnat în perioada octombrie-decembrie.

Cifra oficială privind creșterea economică a Chinei este extrem de politizată și ridică numeroase semne de îndoială, dar este atent analizată, având în vedere importanța și greutatea celei de-a doua mari economii mondiale.

China vizează o creștere de 5% în acest an, un obiectiv care ar putea fi dificil de atins, a avertizat premierul chinez Li Qiang.

Vânzările cu amănuntul, principalul indicator al consumului gospodăriilor, și-au confirmat redresarea în martie (10,6% pe un an). Acestea au fost în contracție timp de patru luni la sfârșitul anului 2022, înainte de a-și reveni în ianuarie-februarie (3,5%).

În ultimele săptămâni, chinezii au redescoperit plăcerea de a lua masa la restaurant, și-au reluat deplasările cu trenul și avionul, ceea ce a contribuit la relansarea serviciilor. Luna trecută, producția industrială a crescut cu 3,9% în ritm anual, față de 2,4% în ianuarie-februarie.

Rata șomajului s-a situat la 5,3% în martie, față de 5,6% în luna precedentă. Anul trecut, PIB-ul gigantului asiatic a crescut cu 3%, departe de ținta oficială de 5,5% și una dintre cele mai scăzute rate din ultimele patru decenii.

Citește și Taiwan, pământuri rare... Un conflict între China și SUA va afecta totul

Un conflict între China și SUA pe tema Taiwanului și/sau un embargo impus de Beijing asupra pământurilor rare ar avea consecințe economice grave, cu impact inclusiv asupra acțiunilor și obligațiunilor. 

În ultima vreme, s-a vorbit mult despre o ciocnire frontală dintre China și SUA - cele mai mari economii ale lumii. Ca răspuns la o recentă întâlnire între responsabili americani și autoritățile din Taiwan, China a lansat manevre militare spectaculoase la sfârșitul săptămânii trecute, iar Beijingul a cerut armatei să se antreneze "pentru o luptă reală".

În plus, guvernul chinez a evocat din nou spectrul unui embargo asupra pământurilor rare (metale strategice - materii prime de importanță vitală pentru numeroase domenii industriale și de înaltă tehnologie și concentrate în esență pe teritoriul chinez, cel puțin în acest stadiu). Într-o perioadă în care economia, sistemul financiar și piața bursieră erau deja în agitație, China nu face decât să pună gaz pe foc. Care sunt cele mai mari riscuri. 

Ultimele evoluții "se înscriu în linia de provocare a leadership-ului american", spune Eric Galiègue, analist financiar  și președinte al Valquant Expertise. "Există îngrijorare și a devenit deja evident că Taiwanul va fi următorul episod de stres geopolitic. Miza economică este desigur majoră, atât pentru lumea occidentală - pentru care China rămâne "fabrica lumii" -, cât și pentru China însăși, confruntată cu un declin rapid al creșterii sale și cu provocări demografice și imobiliare uriașe", subliniază expertul .... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel