China o momeşte pe Franţa cu o promisiune, în contextul anchetei UE privind vehiculele electrice
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
China / sursa foto: Freepik.com / user6702303
China / sursa foto: Freepik.com / user6702303
China anunţă că va majora importurile din Franţa, în contextul anchetei UE privind vehiculele electrice.

China a promis luni că va importa mai multe servicii şi produse de înaltă calitate din Franţa, după ce investigaţia Comisiei Europene asupra industriei chineze de vehicule electrice (EV), sprijinită de autorităţile de la Paris, ameninţă să declanşeze o dispută comercială între cele două ţări, transmite Reuters.

Ministrul de Externe Wang Yi, la o conferinţă de presă comună cu omologul său francez Stephane Sejourne, a declarat că statul asiatic speră că politica UE de reducere a riscurilor nu are ca obiectiv anumite ţări şi nu ar trebui să încalce reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Decuplarea de China este cel mai risc, a avertizat Wang. Acesta a adăugat: "Relaxăm în mod constant accesul pe piaţă, inclusiv prin promovarea datelor transfrontaliere. China va face mai mult pentru a răspunde preocupărilor companiilor franceze legate de accesul pe piaţă".

Sejourne a afirmat că Franţa va continua discuţiile cu China privind reducerea riscurilor şi nu sugerează că Uniunea Europeană va adopta măsuri protecţioniste.

Europa desfăşoară o strategie de reducere a riscurilor şi a dependenţei de China pentru a-şi recâştiga competitivitatea şi avantajele industriale.

Comisia Europeană a lansat în octombrie o investigaţie asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat. China a denunţat ancheta pe care a calificat-o drept un "protecţionism pur" şi a subliniat că probabil va dăuna relaţiilor comerciale sino-europene.

În ianuarie, Ministerul Comerţului din China a anunţat demararea unei anchete antidumping privind coniacul importat din Uniunea Europeană (UE), pe fondul intensificării tensiunilor dintre Beijing şi Bruxelles.

Investigaţia vine în urma unei plângeri depuse de Asociaţia Chineză de Băuturi Alcoolice, în numele industriei interne de coniac. Ancheta se va concentra pe coniacul din UE care este importat în China în recipiente mai mici de 200 de litri, a precizat Ministerul Comerţului, fără a da publicităţii numele companiilor.

Decizia vine la câteva luni după ce UE a lansat o anchetă privind subvenţiile acordate de China pentru vehiculele electrice, în încercarea de a stopa importurile ieftine care au inundat piaţa auto europeană. De asemenea, în decembrie, blocul comunitar a lansat o anchetă antidumping privind importurile de biodiesel din China.

"China indică Europei cum ar putea arăta represaliile dacă sunt impuse taxe vamale la vehiculele electrice chinezeşti. Această mişcare ar afecta cel mai mult ţările producătoare de vin, cum ar fi Franţa, şi probabil nu este o coincidenţă. Guvernul francez a fost cel mai puternic susţinător al anchetei UE privind subvenţiile acordate de China pentru vehiculele electrice", susţine Noah Barkin, consilier principal la Rhodium Group.

Companiile franceze Remy Cointreau, Pernod Ricard şi LVMH vând coniac în China (mărcile Remy Martin, Martell şi Hennessy), ţară ce reprezintă o piaţă majoră pentru toate mărcile de coniac, afectate de scăderea cererii în SUA.

Conform datelor autorităţii vamale de la Beijing, Franţa este responsabilă pentru 99,8% din toate exporturile UE de coniac în China. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel