China, o nouă lovitură pentru producţia mondială de baterii
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Încărcare baterie
Încărcare baterie
Noile măsuri anunțate de Beijing se vor aplica începând cu 1 decembrie 2023.

China va introduce licenţe de export la anumite produse din grafit, începând cu data de 1 decembrie 2023, a anunţat vineri Ministerul chinez al Comerţului, într-un context în care Beijingul se confruntă cu presiuni din partea guvernelor străine cu privire la poziţia sa dominantă în sectorul manufacturier, transmite Reuters.

Grafitul este utilizat în bateriile pentru automobilele electrice, iar China este cel mai mare producător şi exportator mondial. De asemenea, gigantul asiatic rafinează peste 90% din grafitul mondial în materialul utilizat în practic toţi anozi bateriilor, partea negativă a bateriei.

Presiunea guvernelor străine

Decizia Beijingului de a restricţiona exporturile de grafit vine într-un moment în care guvernele străine îşi sporesc presiunile asupra companiilor chineze din motive ce ţin de practicile lor industriale.

Uniunea Europeană analizează introducerea de tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice produse în China, pe motiv că acestea beneficiază, în mod incorect, de subvenţii masive de stat. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, guvernul american a extins restricţiilor cu privire la accesul companiilor chineze la semiconductori, inclusiv prin stoparea vânzări unor cipuri avansate produse de Nvidia.

O strategie deja aplicată

Conform noilor restricţii anunţate vineri, China va cere exportatorilor de două tipuri de grafit să depună cereri pentru obţinerea de licenţe de export. În plus, trei tipuri de produse sensibile din grafit, care erau deja supuse unor controale temporare, au fost plasate pe nouă listă, a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing.

Restricţiile de vineri sunt similare cu cele introduse la 1 august pentru două metale utilizate în producţia cipurilor, respectiv galiu şi germaniu. Aceste restricţii au condus la diminuarea exporturilor chineze de galiu şi germaniu în ultimele luni.

SUA şi Uniunea Europeană au în vedere noi investiţii pentru a contracara dominaţia Chinei în domeniul grafitului însă experţii se aşteaptă la o luptă dificilă. Printre principalii cumpărători de grafit din China se numără Japonia, India şi Coreea de Sud. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Firme care-i ajută pe angajați să demisioneze

Pentru câteva sute de euro, firmele informează...

Lucrările la magistrala de metrou M6 avansează - Video

Lucrările la Magistrala 6 de metrou, care va face...

Cursul BNR. Leul a scăzut față de euro, aurul s-a scumpit

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

România importă mai multe gaze ca anul trecut

România a început anul cu un import mai mare de gaze...

Economia Japoniei s-a contractat în primul trimestru

Economia Japoniei a scăzut în primul trimestru iar yenul...

Cum va fi eliminată plafonarea prețurilor la energie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică...

După 55 de activitate, Chevron părăsește Marea Nordului

Chevron urmează să lanseze operațiunea de vânzare...

Sony prezintă două noi smartphone-uri Xperia

Sony își reînnoiește gama Xperia cu două smartphone-uri...


pixel