China a mai creat un Soare. Când vom avea prima centrală termonucleară
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
China, mai aproape de a obține energie dintr-o centrală termonucelară
China, mai aproape de a obține energie dintr-o centrală termonucelară
În decembrie 2020, China a reușit să ”aprindă un soare” dar plasma nu a ajuns ”decât” la 150 de milioane de grade Celsius.

Pe 28 mai, China a reușit un al doilea experiment, plasma ajungând la 160 de milioane de grade Celsius timp de 101 secunde, un lucru extrem de important pentru controlul fuziunii nucleare și pentru obținerea de energie nepoluantă și ieftină, scrie Futura Science.

Experimentul este realizat într-un Tokamak (un acronim care vine din limba rusă) care este un dispozitiv ce folosește un câmp magnetic deosebit de puternic pentru a menține într-un spațiu închis plasma rezultată în urma fuziunii nucleare.

Țelul cercetătorilor de a menține și controla fuziunea nucleară pare din ce înce mai aproape de de realizare datorită tokamak-ului chinezesc numit Tokamak supraconductor experimental avansat (est). 

Citește și: ”Soarele artificial” al Chinei a atins 100 milioane de grade

Scopul pare că va fi atins nu peste foarte multă vreme datorită ”Experimental Advanced Superconducting Tokamak” al chinezilor.

Cercetătorii care lucrează la tokamak-ul chinezesc sunt entuziaști. Ei spun că, datorită menținerii unei temperaturi de peste 100 de milioane de grade Celsius pentru un anumit timp,  au trecut de o etapă cheie pentru producerea de energie prin fuziune nucleară”. 

Dar obiectivul EAST este să mențină o temperatură de 100 de milioane de grade Celsius timp de 1.000 de secunde! Prin urmare, inginerii recunosc că va mai fi un drum lung de parcurs. Ei chiar estimează că primul soare artificial nu va putea să devină funcțional decât peste 30 de ani!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel