China poate lăsa Europa cu rafturile goale
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se va întâmpla doar într-o anumită situație
Se va întâmpla doar într-o anumită situație
În cazul în care Occidentul va impune sancțiuni împotriva Chinei din cauza comportamentului și pretențiilor sale față de Taiwan, represaliile Beijingului ar goli rafturile magazinelor din Europa, provocând o penurie colosală de produse atât pe Bătrânul Continent, cât și în Statele Unite. 

În orice caz, așa consideră publicația Daily Express, o concluzie bazată pe punctele de vedere exprimate de experții consultați și care au avertizat că, în acest caz, fabricile de mașini s-ar opri, magazinele s-ar goli, iar oamenii nu ar mai putea cumpăra computere și telefoane pentru a le înlocui pe cele vechi.

Pe fondul escaladării rapide a tensiunilor legate de Taiwan și în contextul deteriorării severe a relațiilor dintre Beijing și Washington, întreprinderile britanice devin tot mai îngrijorate. Potrivit Daily Express, șeful Confederației Industriei Britanice, Tony Dunker, a atras atenția că Regatul Unit trebuie să se străduiască să depășească dependența față de importurile din China, deoarece situația se înrăutățește.

"Până în prezent, toate companiile cu care negociez și-au regândit lanțurile de aprovizionare, deoarece toate anticipează că politicienii noștri vor forța în mod inevitabil luarea de măsuri pentru a separa lumea de China", a dezvăluit Dunker.

După cum notează publicația citată, China a reprezentat anul trecut 13,3% din totalul importurilor de bunuri în Marea Britanie, ceea ce face din Beijing cel mai mare partener de import al Londrei. Având în vedere beligeranța Beijingului față de Taiwan, apar întrebări cu privire la modul în care Occidentul ar putea răspunde la acțiunile Chinei.
 
Profesorul Steve Tsang, de la Institutul de Studii Chineze de la Școala de Studii Orientale și Africane, Universitatea din Londra, a declarat că, în situația Chinei, nu poate fi vorba de sancțiuni de amploarea celor impuse Rusiei pentru invazia ei în Ucraina. El a prezis că reacția Chinei împotriva sancțiunilor impuse țărilor occidentale va duce la rafturi goale și la penurii de aprovizionare în Europa și SUA.

Citește și Sufocată de căldură, China RAȚIONALIZEAZĂ energia electrică

Citește și Economiștii ruși au creionat trei scenarii pentru Rusia. Toate DEZASTRUOASE
 
Profesorul Tsang a explicat că țările occidentale care ar putea încerca să impună sancțiuni sunt pur și simplu prea strâns legate de China din punct de vedere economic.
 
"În cazul în care China invadează astăzi Taiwanul și va reuși măcar să deruleze o operațiune militară după modelul celui angajat de Rusia în Ucraina, poate Occidentul să impună Chinei aceleași sancțiuni pe care le-am impus Rusiei? Din moment ce noi credem că sancțiunile pe care le-am decis împotriva Rusiei ne cauzează probleme uriașe în ceea ce privește aprovizionarea cu energie și costul vieții, când vom impune aceleași măsuri împotriva Chinei, vom rămâne pur și simplu fără magazine. Oamenii nu vor putea cumpăra computere și iPhone-uri pentru a le înlocui pe cele vechi", a spus Tsang.
 
"Fabricile de automobile se vor opri pentru că nu vor putea obține piese", a adăugat el. - Având în vedere gradul de integrare economică dintre SUA și China, aceste sancțiuni par a fi nerealiste, deoarece economiile noastre nu sunt în prezent capabile să reziste unei astfel de lovituri."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel