Proiectul de lege, publicat de Ministerul Sănătăţii şi supus dezbaterii publice până la sfârşitul lunii iulie, prevede mai ales posibilitatea familiilor chineze de a dona organele rudelor decedate. De asemenea, proiectul declară ilegală prelevarea de organe de la minori, pentru a combate astfel răpirea copiilor în acest scop.
Această lege ar trebui să permită eliminarea penuriei de organe după ce China a renunţat în 2015 la o practică foarte controversată, ce consta în prelevări efectuate de la persoane condamnate la pedeapsa capitală și executate. Nu este însă sigur că obiceiurile se vor schimba în această ţară, întrucât tradiţia chineză impune ca morţii să fie îngropaţi fără a fi mutilaţi şi foarte puţini sunt chinezii care acceptă prelevările de organe.
"Proiectul de lege nu introduce ideea consimţământului tacit, în virtutea căruia se presupune că orice persoană, în absenţa unui aviz contrar, îşi dă acordul pentru prelevarea organelor sale", a subliniat Wang Bing, un avocat din Beijing specializat în chestiuni medicale. "Totuşi, acesta ar fi singurul mijloc pentru a lupta împotriva tabuului" legat de integritatea cadavrelor, a adăugat el.
China Nouă alertă pentru măști neconforme, existente pe piață
Proiectul de lege prevede sancţiuni pentru persoanele şi instituţiile implicate în traficul de organe: amenzile pot fi de 10 ori mai mari decât profiturile realizate, iar medicii pot fi suspendaţi. "Pedepse există deja, dar spitalele continuă (...) să efectueze un număr mare de transplanturi fără să se ştie de unde provin organele", a declarat Matthew Robertson, cercetător la Universitatea Naţională Australiană şi specialist în erori medicale comise în China.
Această ţară asiatică a practicat şi "o falsificare sistematică" a datelor din domeniul donării de organe, potrivit unui studiu publicat în noiembrie în revista BMC Medical Ethics şi care a vizat perioada 2010-2016. Deşi limitat, numărul donatorilor voluntari şi decedaţi a crescut totuşi în ultimul deceniu în China. Acest număr a urcat de la 34 (în 2010) la 6.316 (în 2018), potrivit organizaţiei guvernamentale însărcinate cu atribuirea de organe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...