China pregăteşte o lege pentru a stimula donarea de organe
04 iul, 10:52, de  Mara Ivan
China intenţionează să modifice legislaţia care reglementează donarea de organe pentru a atrage noi donatori, în contextul în care această ţară se confruntă cu o penurie după interzicerea în 2015 a prelevărilor efectuate de la persoane condamnate la moarte şi executate, informează AFP.
O lege controversată
O lege controversată

Proiectul de lege, publicat de Ministerul Sănătăţii şi supus dezbaterii publice până la sfârşitul lunii iulie, prevede mai ales posibilitatea familiilor chineze de a dona organele rudelor decedate. De asemenea, proiectul declară ilegală prelevarea de organe de la minori, pentru a combate astfel răpirea copiilor în acest scop.

Această lege ar trebui să permită eliminarea penuriei de organe după ce China a renunţat în 2015 la o practică foarte controversată, ce consta în prelevări efectuate de la persoane condamnate la pedeapsa capitală și executate. Nu este însă sigur că obiceiurile se vor schimba în această ţară, întrucât tradiţia chineză impune ca morţii să fie îngropaţi fără a fi mutilaţi şi foarte puţini sunt chinezii care acceptă prelevările de organe.

"Proiectul de lege nu introduce ideea consimţământului tacit, în virtutea căruia se presupune că orice persoană, în absenţa unui aviz contrar, îşi dă acordul pentru prelevarea organelor sale", a subliniat Wang Bing, un avocat din Beijing specializat în chestiuni medicale. "Totuşi, acesta ar fi singurul mijloc pentru a lupta împotriva tabuului" legat de integritatea cadavrelor, a adăugat el.

China Nouă alertă pentru măști neconforme, existente pe piață

Proiectul de lege prevede sancţiuni pentru persoanele şi instituţiile implicate în traficul de organe: amenzile pot fi de 10 ori mai mari decât profiturile realizate, iar medicii pot fi suspendaţi. "Pedepse există deja, dar spitalele continuă (...) să efectueze un număr mare de transplanturi fără să se ştie de unde provin organele", a declarat Matthew Robertson, cercetător la Universitatea Naţională Australiană şi specialist în erori medicale comise în China.

Această ţară asiatică a practicat şi "o falsificare sistematică" a datelor din domeniul donării de organe, potrivit unui studiu publicat în noiembrie în revista BMC Medical Ethics şi care a vizat perioada 2010-2016. Deşi limitat, numărul donatorilor voluntari şi decedaţi a crescut totuşi în ultimul deceniu în China. Acest număr a urcat de la 34 (în 2010) la 6.316 (în 2018), potrivit organizaţiei guvernamentale însărcinate cu atribuirea de organe.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Regina Elisabeta îi face loc prințului Charles

Vârsta înaintată a reginei Elisabeta face dificilă...

Institutul Cantacuzino pune pe piață un nou imunomodulator

Institutul "Cantacuzino" lansează pe piaţă...

Bicicleta Tesla Model B rupe toate canoanele

Kendall Toerner, de la Yanko Desing, a proiectat o...

Piața Obor rămâne deschisă în siguranță

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, declară că în Piaţa...

Tranzacție importantă pe piața imobilelor industriale

Omul de afaceri Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, a...

Orașul european construit cu 72.000 tone de diamante 

La prima vedere, Nördlingen apare ca un oraș german prin...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro