China pregătește „zidul de gloanțe”, un nou dispozitiv de apărare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Rachete ale armatei Chinei / FOTO: Wikipedia
Rachete ale armatei Chinei / FOTO: Wikipedia
În fața amenințării crescânde reprezentate de roiurile de drone, China a dezvăluit sistemul Bullet Curtain, un baraj antiaerian fără precedent. Acesta redefinește echilibrele tactice, atât în jurul Taiwanului, cât și (probabil) în Ucraina.

Niciun alt echipament militar nu a schimbat configurația conflictelor moderne precum dronele. Ușoare, greu de detectat și adesea mult mai ieftine decât artileria „clasică”, aceste aparate de zbor fără pilot pot spiona, doborî ținte în zbor, transporta sarcini grele sau mine. Evoluția rapidă a capacităților lor obligă la inventivitate pentru a le contracara.

Există două tipuri principale de tehnici anti-drone, al căror contrast a devenit evident în războiul din Ucraina: soluția non-cinetică, precum bruiajul electromagnetic, care întrerupe conexiunea wireless a dronei cu comenzile sale, și soluția cinetică, ce presupune lansarea de rachete, lasere, gloanțe sau alte vehicule aeriene pentru a lovi dronele inamice.

Totuși, această a doua tehnică este limitată de numărul și dimensiunea redusă a multor unități: lansarea unei rachete împotriva unui roi de 30 de drone dispersate oferă rezultate limitate, cu un raport cost-eficiență nefavorabil pentru apărare.

O tehnologie revoluționară în lupta anti-drone

Pentru a remedia această limitare, gigantul chinez din industria de armament Norinco a prezentat acum câteva zile sistemul Bullet Curtain („Zidul de Gloanțe”), notează South China Morning Post (SCMP). Detaliat în ediția din aprilie 2025 a revistei Modern Weaponry, dispozitivul este descris ca fiind inspirat de conceptul austral-american Metal Storm, dezvoltat în anii 1990, dar niciodată industrializat.

Modul său de funcționare se bazează pe o interceptare „aeronava-către-punct”, tehnică ce permite, potrivit proiectantului-șef Yu Bin, saturarea spațiului aerian țintit prin proiectarea unui zid dens de șrapnel. Metoda ar trebui să înlocuiască interceptările punctuale cu o acoperire de zonă, capabilă să neutralizeze simultan roiuri întregi de drone, precum și rachete, obuze sau alte aeronave.

Arma, montată pe un camion 6x6, dar concepută modular pentru a putea fi integrată pe nave, vehicule blindate sau instalații fixe, este dotată cu 16 tunuri de 35 mm dispuse într-o rețea compactă. Aceasta poate adapta dinamic volumul și tipul de foc în funcție de caracteristicile țintelor, datorită unui sistem inteligent de control al focului, conectat la senzori radar și optici.

Un zid împotriva americanilor în Taiwan

Această dezvoltare tehnologică are loc în contextul în care Statele Unite accelerează programul Replicator, o inițiativă care urmărește să desfășoare între 1.000 și 2.000 de avioane autonome XQ-58A Valkyrie pentru a contracara influența militară tot mai mare a Chinei, în special în regiunea indo-pacifică, unde Imperiul de Mijloc intensifică presiunile asupra Taiwanului și militarizează atoliile aflate în raza sa de acțiune. Aceste roiuri de drone ar putea ataca flotele și avioanele chineze fără a fi nevoie de superioritate aeriană, conform simulărilor efectuate de RAND Corporation (Research ANd Development) și US Air Force (The War Zone).

Potrivit unui articol semnat de Jake Rinaldi și Jake Vartanian în Strategic Studies Institute (ianuarie 2025), sistemele chineze precum HQ-17 sau PGZ-95 sunt eficiente împotriva unor tipuri de drone, dar vulnerabile și prea costisitoare în fața dronelor mici, lente și care zboară la altitudini joase, mai ales în cazul unui atac de saturație.

Soluțiile alternative, cum ar fi bruiajul electromagnetic, munițiile rătăcitoare, laserele sau plasele aeriene – suferă toate de limitări structurale: dependența de semnal, rază redusă, consum energetic mare, costuri ridicate sau capacitate scăzută de a gestiona mai multe ținte simultan... Este în acest gol capacitar unde Bullet Curtain speră să își găsească locul.

Un șoc pentru Ucraina?

În eventualitatea unui conflict în Taiwan, în care RAND estimează că forțele din Taipei s-ar putea prăbuși în primele 90 de zile fără o intervenție americană majoră, deținerea unui sistem precum Bullet Curtain ar putea oferi Beijingului un scut operațional decisiv în faza critică.

O perspectivă îngrijorătoare, atât pentru Washington, care consideră China drept rivalul său militar și economic, cât și pentru Kiev și aliații săi europeni. Norinco nu exclude posibilitatea de a comercializa sistemul la nivel internațional, într-un moment în care multe țări caută soluții anti-drone accesibile. Bullet Curtain s-ar putea regăsi într-o zi în mâinile armatei ruse din Ucraina, sprijinită neoficial de Beijing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel