China restricționează exporturile de produse cu utilitate dublă, alimentând tensiunile comerciale
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
SUA-China / FOTO: Freepik
SUA-China / FOTO: Freepik
China contiună să alimenteze războiul comercial printr-un noi restricții asupra exporturilor de componente de aviație. 

Măsura va fi aplicată începând cu 1 iulie, a anunțat joi Ministerul Comerțului, invocând necesitatea de a proteja securitatea și interesele naționale ale țării, relatează agenția de presă Reuters.

Companiile chineze care doresc să exporte articole, inclusiv componente structurale aerospațiale, precum și echipamente și software utilizate în fabricarea motoarelor, printre altele, vor trebui să solicite o licență de export, se arată într-o declarație semnată de administrația vamală și de comisia militară centrală a Chinei.

„Pentru a proteja securitatea și interesele naționale și pentru a îndeplini obligațiile internaționale, cum ar fi neproliferarea, cu aprobarea Consiliului de Stat și a Comisiei militare centrale, s-a decis să se implementeze controale la export pentru următoarele articole”, se arată în declarație.

Lista include, de asemenea, motoare cu turbină cu gaz, matrițe pentru fabricarea pieselor de costume spațiale, precum și echipamentele și software-ul utilizate pentru fabricarea acestora, și polimeri avansați utilizați în îmbrăcămintea antiglonț.

Exportatorii vor trebui să solicite o licență de export la Ministerul Comerțului, se arată în comunicat, care va decide dacă articolul în cauză ar putea găsi o aplicație militară „cu dublă utilizare”.

Acesta este un răspuns al Chinei pentru Occident având în vedere că Statele Unite și Uniunea Europeană controlează, de asemenea, exportul de diverse componente aerospațiale, de teamă că aceste piese ar putea fi utilizate în scopuri „duble” de către state ostile.

„China a învățat din practicile internaționale și a implementat controale la exportul de articole relevante în funcție de propriile nevoi”, se arată într-o notă explicativă a Ministerului Comerțului.

„Politica relevantă nu vizează nicio țară sau regiune anume. Exporturile vor fi autorizate dacă respectă reglementările", a adăugat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel