''Nu a fost adresată nicio invitaţie vreunui politician din SUA, aşa că acest 'boicot diplomatic' pur şi simplu vine de nicăieri'', a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, Liu Pengyu.
''Un asemenea act cu intenţia de a impresiona este doar o manipulare politică şi o distorsionare gravă a spiritului Cartei Olimpice. În realitate, nimănui nu i-ar păsa dacă aceşti oameni vin sau nu şi acest lucru nu are niciun impact de vreun fel asupra organizării cu succes a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing din 2022'', a spus purtătorul de cuvânt chinez.
Guvernul de la Washington a anunţat luni că va boicota JO de Iarnă de la Beijing din cauza ''atrocităţilor'' comise de China împotriva drepturilor omului, potrivit Casei Albe. Boicotul diplomatic a fost încurajat în ultimele luni de către unii membri ai Congresului american şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a declarat că "respectă" boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022), anunţat de Statele Unite, salutând totodată faptul că această decizie "politică" nu pune în cauză participarea sportivilor americani la competiţia din capitala Chinei.
"Prezenţa oficialilor guvernamentali şi a diplomaţilor este o decizie pur politică pentru fiecare guvern, pe care CIO, în neutralitatea sa politică, o respectă în totalitate", a indicat un purtător de cuvânt al instanţei olimpice. "În acelaşi timp, acest anunţ arată de asemenea cu claritate că Jocurile Olimpice şi participarea sportivilor sunt în afara politicii şi salutăm acest lucru", a adăugat aceeaşi sursă.
Citește și Chinezii au descoperit o ”colibă” pe Lună. Se anunță zile palpitante
Citește și Misterioasa armă hipersonică a Chinei poate sta pe orbită
Dacă amploarea protestului politic este greu de prevăzut deocamdată, întrucât Australia şi Canada plănuiesc să imite Washingtonul, iar Parlamentul European a cerut un boicot diplomatic în iulie. Încă din martie, preşedintele CIO, Thomas Bach - el însuşi lipsit de posibilitatea de a-şi apăra titlul olimpic la scrimă după ce ţările occidentale au boicotat JO de la Moscova (1980) - a militat în mod clar împotriva ideii de a-i priva pe sportivi de marele eveniment olimpic, din motive politice.
"Sprijinul pentru sportivi şi Jocurile Olimpice a fost explicat în mod repetat, în ultimele luni, cel mai recent prin rezoluţia Naţiunilor Unite intitulată 'Edificarea unei lumi paşnice şi mai bune prin sport şi idealul olimpic', adoptată săptămâna trecută la New York", adaugă CIO.
Această rezoluţie "cheamă" statele să "coopereze" cu CIO pentru a "utiliza sportul ca instrument de promovare a păcii, dialogului şi reconcilierii în zonele de conflict, în timpul şi după perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice", a subliniat purtătorul de cuvânt.
CIO, care îşi revendică încă de la înfiinţare "neutralitatea" sa politică, s-a confruntat, după atribuirea în 2015 a JO de iarnă din 2022 oraşului Beijing, cu multiple proteste internaţionale legate de încălcarea drepturilor omului în China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ocazia Jocurilor Olimpice din vara anului 2008, care au avut loc tot în capitala chineză.
De asemenea, forul olimpic mondial a trebuit să-şi justifice în ultimele săptămâni "diplomaţia sa discretă", percepută ca una de complezenţă faţă de Beijing, în gestionarea situaţiei jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng, după acuzaţiile de agresiune pe care aceasta le-a formulat împotriva unui fost conducător chinez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...