China și India stabilesc prețul petrolului rusesc
Autor: Oana Pavelescu | 28 noi 2022, 12:00
Guvernul Ungariei: Plafonarea preţurilor la combustibili depinde de ritmul livrărilor de petrol din Rusia
Guvernul Ungariei: Plafonarea preţurilor la combustibili depinde de ritmul livrărilor de petrol din Rusia
Sancțiunile Statelor Unite ale Americii și Europei față de petrolul rusesc au afectat în mică măsură fluxul de țiței al Rusiei care și-a redirecționat cu succes fluxul către est.

Dar schimbarea direcției fluxurilor către Asia, unde India a devenit al doilea mare client al Rusiei, a concentrat dependența Moscovei pe un grup de cumpărători din ce în ce mai mic. China și India cumpără acum două treimi din tot țițeiul exportat pe mare din Rusia iar cel puțin jumătate din țițeiul exportat prin conducte din Rusia merge, de asemenea, tot către China, notează Bloomberg.

Acest lucru oferă o putere de negociere uriașă cumpărătorilor atât din China cât și din India, putere pe care aceștia și-au și exercitat-o. Țițeiul rusesc se tranzacționează cu un discount puternic față de referințele internaționale, iar acest lucru afectează fondul de război al Kremlinului.

Cea mai recentă estimare, de la sfârșitul săptămânii trecute, este că petrolul rusesc de calitate Urals se tranzacționa la aproximativ 52 de dolari pe baril la terminalul de export. Aceasta reprezintă un discount de 33,28 dolari, sau 39%, față de țițeiul Brent. În comparație, reducerea medie în 2021 a fost de 2,85 dolari. Această reducere îi costă pe exportatorii de petrol din Rusia aproximativ 4 miliarde de dolari pe lună în venituri pierdute, reducând în același timp și încasările fiscale ale Kremlinului din vânzările în străinătate.

Prețurile globale ale țițeiului au scăzut, de asemenea, de la începutul invaziei. Brent-ul se tranzacționa la aproximativ 100 de dolari pe baril când trupele rusești au intrat în Ucraina; acum este de aproximativ 86 de dolari. Acest declin nu s-ar fi produs dacă exporturile rusești ar fi fost reduse drastic, așa cum se aștepta Agenția Internațională pentru Energie.

Este ușor de văzut încercările de a tăia fluxul de fonduri către fondul de război al Kremlinului ca pe un eșec, în special în timp ce producția și volumele de export rămân puternice.

Dar veniturile din petrol sunt un produs atât al volumului, cât și al prețului. Atingerea volumelor pare atractivă, în parte pentru că este atât de vizibilă. Dar ar fi eficientă doar dacă scăderea fluxurilor ar depăși cu mult orice creștere a prețurilor care ar rezulta. Acest lucru este puțin probabil. Grupul de producători OPEC+, din care Rusia este un membru cheie, a precizat clar că nu va interveni pentru a înlocui barili pierduți și care provin din Rusia, astfel încât orice reducere a fluxurilor rusești s-ar simți imediat pe piață.

Având în vedere că India, China și Turcia sunt dispuse să preia încărcături la preț redus, orice interzicere a fluxurilor rusești ar putea fi doar parțială. Cu excepția cazului în care aceste țări ar putea fi, de asemenea, convinse să interzică importurile din Rusia, oprind complet transporturile sale, este foarte probabil ca cumpărătorii de pretutindeni să ajungă să plătească mai mult pentru petrolul lor, având un efect opus celui scontat și crescând veniturile Kremlinului. Aceasta este, de fapt, gândirea care stă la baza plafonării prețurilor propuse de SUA pentru exporturile Moscovei.

Citește și:

Gazprom anunță decizia privind livrarea către Republica Moldova

Consorţiul rus de gaze Gazprom, care ameninţase că va reduce tranzitul de gaze prin Ucraina de la începutul acestei săptămâni, a anunţat luni că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie, relatează EFE, Reuters, Newsmaker.md şi Deschide.md.

Astfel, gigantul energetic rus Gazprom a decis să nu-şi reducă livrările de gaze către Republica Moldova, dar a precizat luni, într-un comunicat, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite pentru livrările de gaze.

Concernul rus atrage atenţia "asupra încălcării regulate de către partea moldoveană a obligaţiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze ruseşti", se menţionează în comunicatul citat de Newsmaker.md.

"Gazprom îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a opri complet furnizarea de gaze în cazul încălcării plăţilor", se menţionează în document.

De cealaltă parte, Moldovagaz declară ca a transferat către Gazprom partea restantă a plăţii pentru gazele naturale furnizate pentru prima jumătate a lunii noiembrie 2022 (avans), în valoare de 21,41 milioane dolari. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe