Primul avion: o posibilă legătură cu proiectul „JH-XX”
Primul avion de nouă generație ar putea fi rezultatul proiectului ce vizează bombardierul tactic „JH-XX”, menționat într-un raport al serviciilor americane de informații militare publicat în 2019. Acest avion, relativ impunător comparativ cu avionul de vânătoare greu și furtiv J-20S (biplace), se remarcă prin aripa sa în formă de romb, două prize de aer amplasate de o parte și de alta a fuselajului și o a treia priza de aer poziționată deasupra fuselajului.
Dezvoltat, se pare, de Chengdu Aircraft Corporation (CAC), acest avion trireactor nu dispune de coadă, ceea ce reduce considerabil semnătura radar și rezistența aerodinamică. Masa sa mare este sugerată de trenul de aterizare echipat cu două roți duble. În plus, prezența unui cockpit indică faptul că va fi „locuit” (adică va avea echipaj la bord).
Din imaginile disponibile, acest nou avion poartă numărul de înmatriculare 36 011, ceea ce înseamnă că denumirea lui ar putea fi „J-36”. Alte surse merg pe varianta „JH-26”.
Al doilea avion: o posibilă legătură cu proiectul „Baidi”
Al doilea avion de luptă, ale cărui imagini au apărut ulterior, ar putea fi asociat cu proiectul avionului de vânătoare furtiv de generația a 6-a „Împăratul Alb” (sau „Baidi”), prezentat la ultimul salon aeronautic de la Zhuhai. Totuși, detaliile rămân nesigure.
Acest avion, însoțit de un avion multirole J-16 (ceea ce sugerează că ar putea fi dezvoltat de Shenyang Aircraft Corporation), nu are coadă și suprafețe de comandă verticale. Este mai mic decât „J-36” și are aripi de tip săgeată, de formă lambda, și două motoare. Din cauza calității slabe a imaginilor disponibile, nu se poate confirma dacă dispune de un cockpit. În absența acestuia, ar putea fi vorba de un tip de dronă de luptă „Loyal Wingman” .
Întrebări rămase fără răspuns
Deși conceptul acestor avioane reprezintă o ruptură semnificativă față de producțiile anterioare ale industriei aeronautice chineze, este prematur să afirmăm că sunt avioane de generația a 6-a. Ele ar trebui să fie capabile să opereze alături de drone și alte sisteme conectate într-un „cloud de luptă”.
Indiferent de specificații, dacă scopul Chinei a fost să atragă atenția internațională, se poate spune că a reușit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Europa își consumă rezervele de...
Preşedintele ales al SUA a...
Sebastian Burduja, ministrul...
Turismul din Bulgaria a înregistrat rezultate record în...
Programul nuclear al Iranului...
Administrația Biden pregătește noi sancțiuni economice...
Premierul Norvegiei critică...
Diplomatul de rang înalt al...
Rubla rusească recuperează teren după scăderile din...
5.588 de societăţi cu capital...
Paul Anghel, directorul ANPC,...
Canada accelerează eforturile...
Liderii Partidului Popular...
China anunță măsuri pentru dezvoltarea provinciilor...
Elementele rare sau pământuri...
Vinurile roșii franțuzești...
Grupaj de ştiri.
Autorităţile bulgare vor...
Stabilirea cestui record a fost...
Peste 86.000 de tone de nisip...
Ministerul Dezvoltării a...
Sunt în joc foarte mulți bani.
La sfârșitul anului trecut, China a dezvăluit nu unul,...