A doua economie globală se confruntă cu o presiune crescândă asupra bugetelor de pensii, multe provincii confruntându-se deja cu deficite.
Reforma este urgentă, având în vedere că speranța de viață a crescut în China la 78 de ani până în 2021, de la aproximativ 44 de ani în 1960, devansând Statele Unite, și se estimează că va depăși 80 de ani până în 2050.
Anunțul de duminică a fost făcut într-un document realizat de Partidul Comunist Chinez care include, de asemenea, combaterea scăderii ratei natalității și a îmbătrânirii populației, care a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023 și este prevăzută în scădere pe parcursul mai multor decenii.
Reformele prezentate în document sunt preconizate a fi finalizate până în 2029, au adăugat acestea.
Vârsta de pensionare este în prezent de 60 de ani pentru bărbați, cu cinci sau șase ani mai mică decât în majoritatea economiilor dezvoltate, în timp ce pentru femeile care lucrează la birou este de 55 de ani și de 50 de ani pentru femeile care lucrează în fabrici.
În ultimii doi ani, decidenții politici au declarat că urmăresc să crească vârsta de pensionare, introducând în premieră posibilitatea ca lucrătorii să poată alege să continue să lucreze.
Majoritatea țărilor au crescut vârsta de pensionare ca răspuns la presiunile demografice, pentru a proteja fondurile de pensii și pentru a încetini o eventuală scădere a forței de muncă, a declarat Michael Herrmann, consilier principal la Fondul Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Populației.
„Este un instrument standard de politică și este foarte logic să facem acest lucru treptat. Este important să facem acest lucru într-o manieră flexibilă”, a spus el, adăugând că lucrătorii ar trebui să aibă posibilitatea de a lucra cu jumătate de normă sau de acasă, sau să fie angajați pe bază de proiect.
În prezent, fiecare pensionar chinez este susținut de contribuțiile a cinci lucrători. Raportul este la jumătate față de cel de acum un deceniu și tinde spre 4 la 1 în 2030 și 2 la 1 în 2050.
Economiștii spun că actualul sistem de pensii din China, care se bazează pe o forță de muncă activă în scădere este nesustenabil și trebuie reformat.
Unsprezece din cele 31 de jurisdicții din China înregistrează deficite în bugetul de pensii, conform datelor Ministerului de Finanțe. Academia Chineză de Științe consideră că sistemul de pensii va rămâne fără bani până în 2035.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...