Chinezii de la CGN, gata să se apuce de treabă la centrala Cernavodă
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Va fi creată o companie de proiect
Va fi creată o companie de proiect
Oficialii Ministerului Energiei şi cei ai companiei chineze CGN au semnat miercuri acordul investitorilor pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ceea ce va permite înfiinţarea unei companii de proiect şi demararea efectivă a construcţiei în următorii doi-trei ani, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

"E o zi foarte importantă, din punctul meu de vedere. Ce s-a semnat aici sub ochii noştri nu e o etapă formală a unui proces lung şi greu, ci primul semnal concret în direcţia construirii celor două reactoare. Primul pas după 14 ani de dorinţe şi patru ani de negocieri cu partenerii chinezi, care au fost selectaţi în urma unui proces legal în 2014", a afirmat Anton.

Potrivit ministrului, dacă până acum erau două echipe care se întâlneau din când în când, de miercuri, va fi o singură echipă care va putea discuta mult mai repede elementele tehnice.

"Acum vreo doi ani nu se prea vedea luminiţa de la capătul tunelului, dar în momentul când acest Guvern a luat lucrurile, a început să dezvolte managementul şi să implementeze programul de guvernare, lucrurile s-au schimbat, au altă dinamică şi de data asta discutăm despre un pas important, adică posibilitatea de rezolvare a părţilor tehnice din cadrul acordului de colaborare. Atunci când am preluat, lucrurile lâncezeau, dolce far niente, dar nici departe de expresia asta şi împreună cu partenerii noştri am pus la cale un calendar pragmatic. Iată că putem spune că am trecut de la stadiul de discuţii sterile la stadiul de realizare practică", a mai spus Anton.

Citește și Nuclearelectrica a încheiat un acord cu General Electric

Ministrul a precizat că anul acesta va fi semnat şi un acord între Guvernul României şi cel chinez şi, dacă toate lucrurile merg bine, lucrările propriu-zise vor începe peste doi-trei ani. Compania de proiect va realiza un nou studiu de fezabilitate. Cel vechi, realizat de Ernst and Young în 2012, arăta că investiţia necesară pentru cele două noi reactoare este de 6,45 miliarde de euro.

Reactoarele 3 şi 4 vor avea, cumulat, o putere de 1.400 de MW şi vor dubla capacitatea centralei de la Cernavodă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel