Chirițoiu: ”Noi suntem similari cu procuratura”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bogdan Chirițoiu a explicat care sunt principalele instrumente
Bogdan Chirițoiu a explicat care sunt principalele instrumente
EXCLUSIV
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat care este mecanismul aplicat de instituția pe care o conduce în cazul investigațiilor pe piață. 

”Asta e natura activității. Un reglementator se uită la viitor și spune în viitor să faci așa. Noi nu, noi suntem similari cu procuratura, trebuie să fi greșit înainte de a te sancționa. Să faci o greșeală, eu să o descopăr, să mă asigur că, într-adevăr, ma dovezi că ai încălcat legea și apoi dăm sancțiuni. Ceea ce ne duce undeva la vreo doi ani”, a spus Chirițoiu, adăugând că ”instrumentul de bază este cu mandat judecătoresc, intrat în companie și luat documente, mai ales din computere, în ultimii ani. Din computere, din telefoane. Deci, strângem date ca să descoperim un comportament ilegal pe care îl presupunem”, a explicat șeful de la Concurență, întrebat fiind de jurnalistul Val Vâlcu cum se fac investiții. Mai ales că lumea are impresia să merg, totuși, lent.  

Invitatul interviurilor DCNews a recunoscut, totodată, că, ”atunci când nu ai dovadă de comunicare între companii este mai complicat. Nu este imposibil, dar este mai complicat. Noi am avut norocul când am sancționat firmele petroliere, dacă vă aduceți aminte am dat cea mai mare amendă din istoria României, 220 milioane de euro, am câștigat-o în instanță, că am găsit comunicarea între ei, au avut ședințe în asociația petroliștilor și au decis să scoată un anumit sortiment, să nu-l mai producă. Atunci am avut perfect dovada unei comunicări directe. Altfel, este, într-adevăr, este mult mai dificil. 

Chirițoiu a precizat că nu este ”ușor să se păstreze aceste înțelegeri, pentru că, din moment ce ele sunt destul de neclare, sunt între indivizi, nici respectarea lor nu este foarte lesnicioasă. Eu nu vreau să fie așa de pesimist și să spunem că suntem cu toții victime, că nu avem încotro, companiile astea mari care sigur o să facă lucruri rele și nu o să ne prindem. Nu este așa simplu nici pentru ei să vadă lucrurile acestea rele. 

Ascultă tot interviul: 

Citește și Bogdan Chirițoiu: În premieră, prețul la gaze determină și prețul la electricitate

Una dintre problemele abordate a fost cea legată de faptul că unele companii vor să țină captivi clienții și să îi oblige să ia servicii mai scumpe decât le-ar putea găsi la alți alte companii pe piață. Bogdan Chirițoiu a afirmat că în astfel de cazuri s-au aplicat sancțiuni: ”Toate companiile de gaze, de exemplu, au fost sancționate, E-On, Engie și Premier Energy, principalele companii care au rețele de gaze în țară. Suspectăm comportamente similare în privința Cez-ului și a Electrica Transilvania, care este firmă majoritar de stat. Deci ne uităm la genul ăsta de comportamente. Astea sunt de resortul nostru și acolo am aplicat sancțiuni și mari si vom vom fi foarte atenți ca să nu fie împiedicată concurența prin ”legarea” de glie a clienților”. Citește mai departe AICI

Citește și Prețul energiei. Bogdan Chirițoiu: ”Nu ne-am gândit suficient de repede”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel