The Economist: Cineva a câștigat milioane de dolari în ziua în care Hamas a atacat Israelul
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a propus ca Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) să primească noi prerogative, astfel încât să devină echivalentul regional al Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare americane (Securities & Exchange Commission, SEC), transmite Bloomberg.
Supervizarea pieţelor de capital "rămâne în mare parte la nivel naţional", a spus Lagarde într-o conferinţă. Dar o agenţie europeană cu "un mandat extins care să includă supervizarea directă" ar putea ajuta la rezolvarea acestei probleme, a explicat fostul ministru francez.
Lacune
Uniunea Europeană vrea legături mai strânse între pieţele financiare ale statelor membre şi să facă mai uşor pentru investitori să aloce capital pentru a finanţa economia regiunii. Chiar dacă Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe, care are sediul la Paris, a stimulat implementarea anumitor proiecte, inclusiv a Directivei privind pieţele instrumentelor financiare (MiFID II), ea nu are însă puterea de respectare a regulilor pe care o au alte entităţi europene, cum este cazul de exemplu cu divizia de supervizare bancară din cadrul BCE.
Provocări
În discursul său, Christine Lagarde a citat provocările ridicate de deglobalizare, evoluţii demografice şi decarbonizare şi a comparat nevoile de finanţare cu investiţiile făcute în secolul 18 în reţeaua de căi ferate din SUA, investiţii care au depăşit capacitatea de creditare a băncilor americane. Făcând o altă comparaţie cu istoria SUA, Lagarde a spus că înfiinţarea Securities & Exchange Commission în anii 1930 "a jucat un rol crucial în contracararea eforturilor statelor pentru a fragmenta pieţele de obligaţiuni".
Manual unic
De asemenea, UE va avea nevoie şi de "un manual unic" pentru pieţele sale financiare, a precizat Christine Lagarde. Acest lucru combinat cu un organism unificat de supervizare "asta ar împuternici entităţile private să îşi extindă ambiţiile în urmărirea unor investiţii private cu ritm ridicat de creştere".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Conferința ONU de al Dubai...
După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...
Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...
Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...
Așa cum ne-a obișnuit la...
Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...
Primarul Capitalei, Nicuşor...
Instanța supremă din Finlanda a...
Vânzările globale de...
Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...
ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...
Președintele PNL, Nicolae...
Statul a decis să ofere un...
Comisia a salutat un acord...
Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...
Unele telefoane Galaxy nu au...
Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...
Ministrul Boloș a precizat că...
Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.
Acest lucru presupune...
Pe fondul discuțiilor apărute...
ChatGPT a jucat recent rolul de...
Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...
După ce un grup de ceceni, care...
Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...
Legiuitorii europeni au ajuns...
Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...