Christine Lagarde: Creşterea dobânzilor depinde de inflaţie

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Christine Lagarde
Christine Lagarde
BCE va majora ratele dobânzilor nu numai în iulie şi septembrie, ci şi după aceea. Christine Lagarde confirmă deciziile deja luate şi oferă în plus, o nouă anticipare a ceea ce se pregăteşte să facă Banca Centrală Europeană pentru a încerca să combată inflaţia mult prea mare care, oricum, va rămâne aşa "într-un mod nedorit încă ceva vreme", din cauza preţului ridicat al energiei.

În faţa Comisiei pentru Afaceri Economice a Parlamentului European, Christine Lagarde confirmă şi dorinţa de a "acţiona împotriva riscurilor unei reapariţii a fragmentării".

Tradiţionalul dialog economic dintre preşedintele BCE şi Parlamentul UE a fost marcat de o apărare a opţiunilor BCE, luate pentru "a ne asigura că inflaţia se stabilizează la ţinta noastră de 2% pe termen mediu". În acest sens, creşterea dobânzilor, costul cu care banca centrală va împrumuta bani altor instituţii de credit pentru ca acestea să-i acorde familiilor şi afacerilor, joacă un rol considerat fundamental. "Este o alegere substanţială şi curajoasă", subliniază preşedinta BCE, care urmăreşte o "normalizăre" a politicii monetare. Aşa că în iulie, dobânzile vor creşte cu 0,25%, iar în septembrie se va înregistra o creştere suplimentară, cel puţin egală. "Dacă perspectiva inflaţiei pe termen mediu persistă sau se înrăutăţeşte, la întâlnirea noastră din septembrie va fi mai adecvată o creştere mai mare".

Se teme totuşi că acest lucru ar putea înrăutăţi condiţiile economice, declanşând o nouă recesiune, cu reacţii conexe din partea pieţelor. Dar nici în faţa acestui scenariu prea puţin liniştitor, Lagarde nu dă semne că ar intenţiona să se răzgândească. "Strategia noastra este aceea de a garanta stabilitatea, care este considerată asigurabilă cu o inflaţie de 2%", le reaminteşte europarlamentarilor din diferitele grupuri. "Când inflaţia ajunge la 8,1%, trebuie să ne întrebăm ce să facem pentru a ne îndeplini mandatul. Deciziile noastre au fost luate în baza acestor date, aşteptări şi perspective pe termen mediu".

La Frankfurt, se fac eforturi pentru "accelerarea finalizării elaborării unui nou instrument anti-fragmentare luat în considerare de Consiliul guvernatorilor", adică instrumentul necesar pentru a proteja zona euro, în primul rând statele sale membre, de deteriorarea situaţiei. "Trebuie să fim absolut siguri că politica noastră este transmisă tuturor statelor membre. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci trebuie să oferim flexibilitate".

Dacă Lagarde urmăreşte normalizarea politicii monetare, în acelaşi timp invită la accelerarea politicii non-monetare. Cu alte cuvinte: reforme. Şi cere guvernelor să implementeze Next Generation EU, programul anti-pandemie care include fondul de redresare, Fit for 55, pachetul de sustenabilitate care necesită investiţii în mobilitate durabilă, construcţie durabilă, utilizarea energiei regenerabile, precum şi strategia UE cunoscută sub numele de RepowerEu, pentru a scăpa de dependenţa energetică de Rusia, potrivit RADOR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Livrator / Foto: Freepik
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...


pixel