Christine Lagarde: Zona euro nu este suficient de solidă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Zona euro este într-o situaţie financiară mai bună decât în urmă cu un deceniu, dar nu este suficient de solidă pentru a face faţă unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP şi Reuters.

Uniunea monetară "nu este suficient de rezilientă" pentru a rezista "unor turbulenţe economice neaşteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinţă desfăşurată la Paris. 

"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economică este mai ridicată, per ansamblu, dar beneficiile creşterii nu sunt împărtăşite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizată de Banca Centrală a Franţei. 

Avertismentul vine pe fondul multiplicării încetinirii creşterii, în special în primele economii ale zonei euro, Germania şi Franţa. 

Referindu-se la bănci, Lagarde a explicat că "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate înclina în caz de furtună fără a intra în colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifică într-adevăr riscurile şi sprijină avansul economiei". 

Şeful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "să reînceapă discuţiile, să negocieze cu bună credinţă şi să ajungă la un compromis dificil pentru a debloca întregul potenţial al uniunii bancare". 

 Citește și Atac fără precedent la adresa guvernelor din UE a Băncii Centrale Europene

De asemenea, Lagarde a afirmat că băncile trebuie să înfiinţeze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face faţă unor turbulenţe economice neaşteptate. Un astfel de sistem trebuie finanţat de bănci, nu de plătitorii de taxe, a solicitat directorul general al FMI. 

În decembrie, miniştrii europeni de Finanţe au căzut de acord pentru a da noi responsabilităţi fondului de salvare al zonei euro (MES), dar au amânat deciziile cu privire la un buget al zonei euro şi o schemă de garantare a depozitelor bancare, pentru că nu au putut ajunge la un consens. 

Cele mai importante măsuri, un buget separat pentru ţările din zona euro şi o Schemă Europeană de Garantare a Depozitelor (EDIS), pentru a face toate depozitele bancar din zona euro mai sigure, s-au dovedit mult prea controversate pentru a putea fi promovate mai departe. 

Citește și: Stabilitatea economiei mondiale și marea angoasă a FMI

În cazul schemei de garantare a depozitelor, lipsa de încredere între statele membre ale zonei euro este atât de mare încât acestea nu au putut cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor politice, aşa cum au cerut liderii UE. 

Preşedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno, a afirmat, totodată, că, în privinţa EDIS, "mai este nevoie de noi eforturi înaintea de a putea cădea de acord asupra unei foi de drum pentru începerea negocierilor". 

Acesta a menţionat că va fi înfiinţat un grup de lucru la nivel înalt ce va avea mandatul de a lucra la următorii paşi şi a face un raport în luna iunie 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Hollywood / sursa foto: Pexels.com
Versace și alte mărci de lux vor fi vândute unei multinaționale americane
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com

pixel