"Astăzi, rata inflaţiei este la 1,8% (sursa Eurostat) şi am scos România din topul ruşinii."
Potrivit acestuia, o rată a inflaţiei care scade duce la diminuarea dobânzilor.
"Toate dobânzile au scăzut. Atât dobânzile la care se împrumută statul, dar şi dobânzile pentru clienţii băncilor. Foarte important. Încrederea în Guvern se vede şi în alt indicator. Moneda naţională nu se depreciază, deşi dobânzile au scăzut!!! Acest lucru se întâmplă pentru că am reuşit să avem un mediu economic neinflaţionist şi să implementăm măsuri economice care i-au convins pe investitori că finanţele publice sunt administrate responsabil şi precaut. Continuăm pe acest drum şi sunt sigur că la finalul anului scenariul prezentat de mine acum câteva luni pentru economia României în 2020 o să fie cel mai aproape de realitate. Voi reduce cât mai mult impactul negativ al crizei economice globale asupra economiei noastre. O revenire rapidă în 'V' începând cu trimestrul III anul acesta. #RomaniiTrebuieSaStie", precizează şeful de la Finanţe.
Calcularea pensiilor. Violeta Alexandru amenință cu dezvăluiri incendiare
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 0,1% în luna mai 2020, de la 0,3% în luna aprilie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a coborât până la 0,6%, de la 0,7% în luna precedentă, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi România, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Comparativ cu situaţia din luna aprilie, rata anuală a inflaţiei în luna mai a scăzut în 20 de state membre, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în alte cinci state membre. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Cehia (3,1%), Ungaria (2,2%), Slovacia (2,1%) şi România (1,8%).
La polul opus, sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Estonia (-1,8%), Luxemburg (-1,6%), Cipru şi Slovenia (ambele cu minus 1,4%).
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,3% în luna mai a acestui an, de la 2,7% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,25%, serviciile cu 2,6%, iar mărfurile nealimentare cu 0,15%.
Preţurile de consum, în luna mai 2020, comparativ cu aprilie, au urcat cu 0,05%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,47%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, estima recent că inflaţia va coborî, anul acesta, sub 2%, în prezent tendinţa fiind de scădere.
Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3% anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...