Cine este Elvira Nabiulina, bancherul care menține mașina de război a lui Putin în funcțiune
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Mașinăria de război a lui Vladimir Putin nu ar putea funcționa fără priceperea economistei Elvira Nabiulina, care la ora actuală este guvernatorul Băncii Centrale a Rusie.

O scurtă biografie

Elvira Sakhipzadovna Nabiulina este o economistă rusă și actuala șefă a Băncii Centrale a Rusiei.

Ea a fost consilier economic al președintelui Vladimir Putin din mai 2012 până în iunie 2013, după ce anterior a fost ministru al Dezvoltării Economice, funcție pe care a deținut-o din septembrie 2007 până în mai 2012.

Este născută pe 29 octombrie 1963 (vârsta de 60 de ani), în Ufa, Rusia. Este căsătorită cu Yaroslav Kuzminov și au împreună un fiu pe care îl cheamă Basil Kuzminov.

Nabiulina a făcut facultatea de Economie la Universitatea de Stat Lomonosov după care a fost admisă în programul Yale World Fellows 2007.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei

În deceniul în care s-a aflat la cârma băncii centrale a Rusiei, politicile monetare extremiste ale Nabiulinei au salvat în mod repetat rubla și au menținut economia țării pe linia de plutire. În acest proces, bancherul lui Putin, considerat cândva o influență moderatoare, iar acum facilitatorul său tăcut, a reușit să evite efectele unor sancțiuni occidentale fără precedent menite să secătuiască visteria Kremlinului, prelungind războiul din Ucraina.

Ascensiunea Nabiulinei a fost una improbabilă - este fiica unor muncitori de etnie tătară din Ufa, un oraș din Republica rusă Bașkortostan, la peste 1.000 de kilometri de Moscova. Dar, cu originea ei umilă, ea a devenit prima femeie care a condus o bancă centrală a unei țări din G8.

2. Vladimir P... (vladimir-putin-si-elvira-nabiulina_97417500.jpg)

Ea devenit celebră după ce a salvat economia rusă în 2014, după ce Putin a anexat Crimeea, crescând abil ratele dobânzilor și introducând reforme. În condițiile în care rubla se prăbușea și inflația creștea vertiginos, intervențiile lui Nabiulina, care au permis, de asemenea, Rusiei să își dezvolte propriul sistem de plăți, să închidă sute de bănci șubrede și, în cele din urmă, să acumuleze rezerve uriașe, i-au adus admirația omologilor săi internaționali.

Nabiulina a fost distinsă drept guvernatorul băncii centrale al anului de către Euromoney în 2015 și The Banker în 2017. Iar în 2018, Christine Lagarde, pe atunci șefă a Fondului Monetar Internațional, a lăudat-o pe Nabiulina ca fiind femeia care ar putea face "banca centrală să cânte" (după ce a vorbit în termeni lirici despre dragostea lor comună pentru operă).

Inspirată probabil de fostul secretar de stat american Madeleine Albright, care de-a lungul carierei sale diplomatice a purtat în mod faimos broșe și insigne pentru a-și exprima opiniile și stările de spirit, Nabiulina a început să transmită mesaje codificate lumii prin propriile alegeri vestimentare. Mulți experți au citit ținuta ei funebră, complet neagră, în urma invaziei lui Putin în Ucraina din 2022, ca pe un indiciu subtil al nemulțumirii sale interioare. Presupusa ei dezaprobare s-a încheiat aici.

3. -imagine fara descriere- (elvira-nabiulina_80881300.jpg)

Acolo unde cândva exista admirație la nivel internațional pentru femeia de 60 de ani, acum există frustrare față de rolul ei în facilitarea uciderii în masă a ucrainenilor cât și a distrugerii acestei țări. În timp ce Occidentul a încercat să elimine Rusia de pe piețele financiare mondiale și să îi blocheze accesul la banii și la tehnologia de care are nevoie pentru invazia sa brutală, Nabiulina a reușit să paralizeze aceste tentative, deschizând robinetele pentru cheltuieli și stabilizând economia. Deocamdată, aceste tactici funcționează iar FMI a preconizat recent că economia Rusiei va crește cu 2,2% în acest an, după ce în februarie, prognoza era mult mai modestă, de 0,7%.

Aceste tipuri de rezultate au făcut ca criticii să o compare pe Nabiulina cu Albert Speer, ministrul pentru armament și producție de război al lui Adolf Hitler, și cu Adolf Eichmann, care a perfecționat sistemul feroviar care a transportat evreii spre moarte.

Anul viitor îi va aduce noi provocări Nabiulinei, în timp ce Rusia continuă să se confrunte cu costurile tot mai mari ale războiului: sancțiuni tot mai dureroase, un exod de creiere, volatilitatea piețelor de mărfuri, o rublă șubredă și o inflație care crește în spirală.

În calitate de soldat loial al lui Putin, ea va trebui să mențină economia pe profit, să consolideze sistemul bancar și să umple cuferele Kremlinului. Dar există semne de fricțiune cu privire la politicile lui Nabiulina după ce a atras critici tot mai multe din partea unor persoane din cercul intim al lui Putin și din partea comentatorilor ruși, care au lansat deja lovituri în direcția ei în legătură cu presupusul său eșec în a menține inflația scăzută și rubla ridicată. Întrebarea este dacă aceasta este o mișcare menită să devieze vina pentru problemele Rusiei către altcineva decât Putin sau un semn că Nabiulina are zilele numărate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel