Scufundarea submarinul nuclear Kursk. Un amiral numește vinovații după 20 de ani

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Submarinul niclear Kursk
Submarinul niclear Kursk
Un fost amiral rus a afirmat că o navă NATO a fost probabil vinovată de scufundarea submarinului nuclear Kursk.

Publicitate

Mândria Flotei de Nord a Rusiei s-a scufundat în Marea Barents în 2000iar cei 118 marinari aflați la bord au decedat. Oficial se spune că a fost o explozie în secțiunea torpilelor în timpul unui exercițiu de antrenament. Cu un cost de 1 miliard de dolari, submarinul de 14.000 de tone a fost proiectat pentru a nu se scufunda.

Viaceslav Popov, care a condus flota din 1999 până în 2001, a declarat că un submarin NATO a urmărit Kursk înainte de dezastru. El a spus că este posibil ca acesta să se fi "apropiat prea mult" de submarinul rusesc în timpul unei furtuni.

Scenariile vehiculate

Popov, acum în vârstă de 75 de ani, a declarat că este sigur în proporție de 90% de identitatea submarinului NATO, dar că nu a putut furniza dovezi certe. "[Dar] a fost acolo în zonă", a declarat el pentru RIA Novosti, agenția de știri de stat rusă. Atât marina britanică, cât și Pentagonul au negat anterior că navele lor s-ar fi aflat în zonă.

Popov, care este în prezent consilier al partidului Rusia Unită al președintelui Putin, a declarat că mesajul SOS care a alertat salvatorii cu privire la incident a fost trimis de submarinul NATO, nu de Kursk. El a susținut că nava NATO a fost avariată în urma coliziunii.

Popov a afirmat anterior că dezastrul, cel mai grav accident naval din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice, a fost cauzat de o coliziune între Kursk și o a doua navă neidentificată. Aceasta este prima dată când el a dat vina pe NATO.

Vladimir Kuroedov, comandantul marinei ruse de la acea vreme, a declarat imediat după scufundarea Kursk că învelișul submarinului prezenta semnele unei coliziuni "majore și grave" cu o navă străină. De asemenea, s-a sugerat că submarinul rusesc s-ar fi ciocnit cu o mină rămasă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Experții au pus la îndoială ambele teorii.

Rușii au terminat cu joaca. Un nou submarin nuclear a lansat cu succes o rachetă balistică VIDEO

Afirmațiile lui Popov vin pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre NATO și Rusia. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat în weekend că alianța militară occidentală "concentrează militar" în apropierea granițelor Rusiei.

Vineri, Putin a declarat că bombardiere strategice occidentale înarmate cu "arme foarte serioase" au zburat în interiorul granițelor Rusiei, în largul coastei Mării Negre. De asemenea, el a avertizat că NATO nu ia în serios "liniile roșii" ale Rusiei în ceea ce privește extinderea infrastructurii sale militare în Ucraina.

Accidentul nu a fost de bun augur pentru Putin

Tragedia de la Kursk a avut loc în timpul primului an de mandat al lui Putin și acesta a fost aspru criticat pentru că nu s-a întors imediat din vacanța sa la Marea Neagră pentru a prelua controlul operațiunii de salvare. De asemenea, au fost semne de întrebare cu privire la întârzierea sa în aprobarea ofertelor internaționale de asistență, inclusiv din partea unei echipe de salvare britanice care a fost autorizată să intre în zonă abia la cinci zile după dezastru.

Se crede că acoperirea critică a tragediei a fost un factor semnificativ în spatele deciziei lui Putin de a prelua controlul asupra canalelor naționale de televiziune. Putin a stârnit, de asemenea, controverse atunci când Larry King, prezentatorul CNN, l-a întrebat ce s-a întâmplat în cazul submarinului Kursk, iar acesta a răspuns laconic: "S-a scufundat". Epava a fost ridicată în 2001.

De la dezastrul Kursk au avut loc patru accidente mortale în care au fost implicate submarine rusești, cu un total de 45 de morți. Cel mai recent a avut loc în 2019, când 19 marinari au murit la bordul submarinului nuclear Losharik, după ce a izbucnit un incendiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Volkswagen / Foto: Chris Verwymeren / Flickr
Portul Constanta Sud Agigea
Bursa de la Tokyo / Foto: Guilhem Vellut / Flickr
Beijing / FOTO: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Economie
baraj. foto: pexels.com
Grecia. Foto: Pexels.com

Grecia e optimistă în privinţa turismului, în 2025

Turismul elen arată semne pozitive în 2025.

Foto: Pexels.com
PPentrolier / Foto: Freepik
Foto: Arhiva

Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan

Tragedie aviatică în Kazahstan.

Nissan
Metrou București

Ce s-a decis în prima şedinţă a Guvernului Ciolacu 2

Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...

WhatsApp / sursa foto: Freepik.com

Iran, decizie istorică privind WhatsApp şi Google Play

Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.

Wall Street

Optimism pe Wall Street, în Ajunul Crăciunului

Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.

foto: pexels.com

Greva de la Starbucks se extinde în SUA

Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...

Cereale / Sursa: Freepik.com
Turiștii caută alte orizonturi
Conducte de gaze / Foto: Freepik

pixel