Cine va controla aurul venezuelean de 1 miliard de dolari, depozitat la Londra
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Nicolas Maduro aproape de a rămâne fără aurul stocat la Londra
Nicolas Maduro aproape de a rămâne fără aurul stocat la Londra
Un tribunal londonez va decide în sfârșit, după patru ani, cine controlează aurul venezuelean în valoare de peste 1 miliard de dolari depozitat în seifurile Băncii Angliei.

Liderul opoziției, Juan Guaido, care a câștigat o serie de confruntări juridice în Marea Britanie, face presiuni pentru ca un judecător să își afirme dreptul de a controla lingourile, afirmând că instanțele londoneze pot ignora deciziile luate de judecătorii venezueleni. Procesul are loc după ce guvernul britanic l-a recunoscut pe Guaido drept președinte venezuelean.

Între timp, avocații lui Maduro spun că judecătoarea trebuie să țină cont de hotărârile instanțelor venezuelene privind numirile lui Guaido la banca centrală a națiunii, spunând că "nu ar trebui să judece ceea ce a decis o instanță străină".

Litigiul care durează de mai mulți ani la Londra a fost unul dintre puținele puncte luminoase pentru Guaido, care a văzut cum sprijinul său se clatină pe măsură ce președintele Maduro continuă să se mențină la putere. Avocații săi au declarat miercuri că instanțele venezuelene au dat dovadă de "parțialitate sistemică și lipsă de independență".

Avocații lui Maduro au insistat asupra faptului că, dacă tribunalul din Londra a recunoscut deciziile venezuelene, rezervele de aur pot fi folosite pentru a ajuta la eforturile de ajutorare a națiunii împotriva Covid-19. Tabăra lui Guaido a susținut că va fi folosită pentru generațiile viitoare de venezueleni.

Decizia este așteptată după o audiere care va dura patru zile.

Citește și: Maduro și rivalul său se luptă pe aurul din Anglia

iderul opoziției din Venezuela și autoproclamat președinte al Venezuelei, Juan Guaido a trimis o scrisoare către Banca Angliei, în care solicită să fie blocat accesul președintelui Nicolas Maduro la rezervele de aur depozitate în această bancă, transmite Reuters.

Rezervele de aur pe care regimul din Venezuela le are depozitate la Bank of England sunt estimate la 1,3 miliarde de dolari, după ce a fost transferat aurul care era depozitat la Deutsche Bank. Potrivit unor surse citate de Reuters, Maduro intenționează să repatrieze aurul de teamă ca acesta să nu fie blocat în urma unor sancțiuni economice.

Într-o scrisoare trimisă primului-ministru britanic, Theresa May, și guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, Guaido susține că Maduro vrea să vândă aurul, iar banii astfel obținuți să fie transferați la banca centrală din Venezuela.

Citește și: Președintele Maduro crește salariile cu 300%. Ce poți cumpăra

”Vă scriu ca să vă cer să opriți această tranzacție ilegitimă. Dacă banii sunt transferați vor fi folosiți de către regimul ilegitim și cleptocrat al lui Nicolas Maduro pentru a reprima și brutaliza poporul venezuelean”, se arată în scrisorile trimise de Guaido.

Pierderea aurului ar fi o lovitură majoră pentru regimul lui Maduro care se confruntă cu o inflație galopantă și cu un colaps generalizat al economiei care a dus la exodul a trei milioane de oameni din 2015 încoace.

Citește și: Venezuela cheamă companiile franceze: Veniți să luați petrol!

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a invitat companiile franceze să vină în țara sa, după ce Parisul a pledat pentru o "diversificare a aprovizionării" cu hidrocarburi din Iran și Venezuela, pentru a limita creșterea vertiginoasă a prețurilor cauzată de războiul din Ucraina.

"Președinte Macron! Venezuela este pregătită să primească toate companiile franceze care vor dori să vină să producă petrol și gaze", a declarat președintele venezuelean la televiziunea de stat.

În marja summitului G7 de la Elmau, în Germania, președintele francez a vorbit despre "resursele din alte regiuni ala lumii care trebuie explorate", amintind de producția din Iran și Venezuela și afirmând că "petrolul venezuelean trebuie să fie repus pe piață".

Ambele țări producătoare de petrol fac obiectul sancțiunilor americane. Statele Unite și Venezuela au întrerupt relațiile diplomatice în 2019, după ce Nicolas Maduro a fost reales în 2018 pentru un al doilea mandat, în urma unor alegeri boicotate de opoziție.

În încercarea de a-l înlătura pe Maduro de la putere, Washingtonul l-a recunoscut pe liderul opoziției Juan Guaido ca președinte interimar, impunând o serie de sancțiuni asupra Caracasului.

Printre acestea se numără un embargo din aprilie 2019 care împiedică Venezuela să își comercializeze țițeiul - care reprezenta atunci 96% din veniturile țării - pe piața americană.

De atunci, Maduro a primit un sprijin semnificativ din partea Rusiei pentru a continua să exporte petrol în ciuda măsurilor punitive. În urma americanilor, Franța l-a recunoscut, de asemenea, pe dl Guaido ca președinte interimar, ceea ce a declanșat furia lui Maduro. Dar influența liderului opoziției s-a diminuat considerabil în ultimele luni. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...


pixel