Ciolacu, întâlnire cu miliardarul Daniel Dines, CEO UiPath
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Daniel Dines, CEO UiPath, și Marcel Ciolacu
Daniel Dines, CEO UiPath, și Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a transmis marţi conducerii UiPath, lider mondial în automatizarea software, că România doreşte să înveţe din experienţa şi modelele de lucru ale acestei companii cu sectorul public din ţări avansate tehnologic şi să preia "un model internaţional de succes în privinţa digitalizării infrastructurii informatice de stat".

"M-am bucurat să discut azi cu conducerea UiPath, liderul mondial în automatizarea software şi o companie creată în România, despre soluţiile necesare pentru a digitaliza sistemele informatice ale statului. Am avut un dialog extrem de deschis şi de pozitiv cu Daniel Dines şi echipa sa, convenind să lucrăm în continuare împreună. Vrem să învăţăm din experienţa şi modelele de lucru ale UiPath cu sectorul public din ţări avansate tehnologic precum Singapore sau Statele Unite. Le-am spus că nu vrem să inventăm roata, ci să preluăm un model internaţional de succes în privinţa digitalizării infrastructurii informatice de stat", a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

El şi-a exprimat certitudinea că UiPath va fi unul dintre partenerii României pe termen lung în această privinţă.

"Cred că este firesc ca România să se bazeze pe Daniel Dines şi tinerii săi, care au construit cu energie, disciplină şi multă pricepere un gigant tehnologic care valorează miliarde de dolari", a mai spus şeful Executivului.

Să ne amintim cine este Daniel Dines

În 2001, Daniel Dines a părăsit România cu destinația SUA. Înainte de plecarea sa, a lucrat la Microsoft, unde și-a acumulat experiența și a pus bazele a ceea ce avea să devină una dintre cele mai mari averi din lume.

Programatorul de software s-a întors în țară în 2005 pentru a iniția afacerea cunoscută astăzi sub numele de UiPath Inc., o companie specializată în automatizare, care și-a făcut debutul pe bursa de la New York în 2021, strângând 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică inițială din SUA. Dines, în calitate de CEO al companiei, deține o participație evaluată la peste 6 miliarde de dolari, conform datelor compilate de Bloomberg.

"Venind din Europa în SUA la vârsta de 20 de ani, a fost o provocare enormă pentru mine. A trebuit să mă adaptez la viața din SUA, chiar dacă experiența mea la Microsoft a fost excelentă", a declarat Dines, în vârstă de 49 de ani acum, la conferința Summitul anual Montgomery anul trecut.

"Așa că am avut o idee nebună de a reveni și a porni o companie", a adăugat el.

UiPath, evaluată la 7 miliarde de dolari în 2019, a crescut la aproximativ 30 de miliarde de dolari în prezent, datorită valorificării acțiunilor sale la 56 de dolari. Astfel, Dines a ajuns să fie printre primii 500 de miliardari ai lumii conform Bloomberg Billionaires Index.

"Înființarea unei companii într-un mediu mic, fără o piață stabilă, are un avantaj ascuns: te determină să gândești la o scară globală chiar de la început", a menționat Dines într-o scrisoare inclusă în înregistrările UiPath pentru listarea sa pe bursă. El a subliniat că UiPath se pregătea deja pentru listare încă din 2020.

Software-ul dezvoltat de companie îndeplinește multe sarcini cu nivel scăzut de complexitate, pe care companiile le externalizau în țări cu costuri mai reduse, precum India sau Filipine. Cunoscut sub numele de tehnologia de automatizare a proceselor robotizate, acest software preia sarcinile repetitive și rutiniere de introducere și procesare a datelor. Unele din aplicațiile sale au fost folosite în sectorul medical și în proiecte de asistență medicală pentru a contribui la gestionarea pandemiei de COVID-19, conform site-ului UiPath.

Daniel Dines, care a studiat matematica și informatica la Universitatea din București, a fondat inițial compania sub numele de DeskOver și a redenumit-o UiPath în 2015, dezvoltând-o inițial dintr-un apartament din București și relocând-o în New York în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

15.000 de lei, bani de la stat pentru unele familii

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse...

AIE: Cum și-a omorât Rusia gâsca cu ouă de aur

Sectorul rusesc al petrolului și gazelor naturale nu își...

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Start-up-ul nuclear al șefului OpenAI, eșec la bursă

Implicat în mai multe sectoare de vârf, Sam Altman a...

Sindicatele reclamă subfinanțarea sistemului de sănătate

Sub şase milioane de angajaţi români plătesc 10% din...

Stațiunea Mamaia, făcută praf din două vorbe de Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...


pixel