Ciucă: Avem resurse de cupru pentru foarte mulţi ani de aici înainte
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Premierul a fost pe teren
Premierul a fost pe teren
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre resursele României. 

România are resurse de cupru pentru "foarte" mulţi ani de acum înainte, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, care a efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru în judeţul Alba, la Cupru Min.

"Am dorit să văd la faţa locului modul în care îşi desfăşoară activitatea această companie, modul în care sunt exploatate resursele de minerale şi care sunt posibilităţile noastre de valorificare a acestor resurse minerale. Este clar că avem resurse de cupru pentru foarte, foarte mulţi ani de aici înainte, motiv care trebuie să stea pe masa fiecăruia dintre noi care putem să găsim soluţii pentru prelucrarea minereului de cupru în România. Acolo m-am asigurat că locurile de muncă sunt în continuare protejate şi asigurate, fiind vorba de o resursă deosebit de importantă pentru toate dezvoltările din planurile noastre de consolidare economică", a afirmat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Cabinetul Ciucă urmează să aprobe miercuri un memorandum prin care se asigură folosirea pentru investiţii a 50% din profitul companiei.

"Practic, este o decizie pe care o luăm la fel cum am făcut-o pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Transgaz. Este foarte important să înţeleagă, inclusiv managementul companiilor de stat, că se pot dezvolta doar prin investiţii. Există disponibilitate la nivelul Guvernului pentru aceste investiţii şi în felul acesta ne aducem partea noastră de sprijin pentru industria românească şi pentru companiile de stat, cu condiţia ca managementul fiecărei companii să performeze şi să fie în măsură să gestioneze activitatea şi producţia, astfel încât să poată să retehnologizeze şi să îmbunătăţească toate capacităţile de producţie", a transmis Ciucă. 

Citește și Premierul Ciucă anunţă investiţii la Cupru Min: Vor menține compania în zona de profit

Este vorba despre aproximativ 43 de milioane de lei care vor susține producția companiei, fără să afecteze mediul. Este îmbucurător să vedem cum o companie cu acționariat integral de stat se menține de câțiva ani buni în zona de profit și că investițiile realizate până acum au fost doar prin finanţarea proprie.

Totodată, prin decizia pe care am luat-o în Guvern, am descentralizat alocarea resurselor financiare la nivel local, astfel încât, din taxele plătite de Cuprumin, 27 de milioane de lei au ajuns, deja, în acest an, la autoritățile locale pentru investiții necesare comunității.

Urez companiei, care împlinește anul acesta 45 de ani, mulți ani de activitate de acum încolo, iar conducerii mult succes pentru că este nevoie de dezvoltare! Minerilor, cei care sunt la baza activității companiei și pe care îi vom sărbători pe 6 august, le doresc sănătate și 'Noroc bun!'"

Citește și Prețul cuprului continuă să se prăbușească

"Nu există nicio veste optimistă în acest moment, într-adevăr", a declarat telefonic Fan Rui, analist la Guoyuan Futures Co. "Europa, SUA se confruntă cu riscuri de recesiune și cu greu pot stăpâni inflația, ceea ce va duce la o înăsprire monetară care este nefavorabilă pentru cupru, în timp ce în China, economia se confruntă cu o dublă lovitură din cauza izbucnirii unor noi cazuri și a unei redresări a cererii mai slabe decât se aștepta."

Ultimul trimestru a fost cel mai rău pentru metale de la marea criză financiară din 2008, iar luna iulie nu a adus prea multă ușurare, în timp ce temerile legate de o recesiune domină piețele. Este o schimbare rapidă față de martie, când indicele LMEX al șase metale a urcat la un maxim istoric pe fondul temerilor că atacul Rusiei asupra Ucrainei va alimenta penuria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel