Ciucă vrea reglementarea activităților extraatmosferice
Autor: Matei Ion | 04 noi 2022, 21:48
Premierul Nicolae Ciucă a decis înfiinţarea Comitetului interministerial pentru elaborarea cadrului normativ privind reglementarea activităţilor în spaţiul extraatmosferic.

Potrivit deciziei publicată vineri în Monitorul Oficial, Comitetul analizează legislaţia internaţională aplicabilă activităţilor statale în spaţiul extraatmosferic şi prezintă instituţiilor cu atribuţii în domeniu propuneri pentru elaborarea cadrului normativ privind reglementarea activităţilor spaţiale naţionale.

Comitetul este coordonat de către preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, iar din componenţa sa fac parte reprezentanţi la nivel de experţi din mai multe autorităţi publice: Agenţia Spaţială Română; Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării; Ministerul Afacerilor Externe; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Apărării Naţionale; Ministerul Justiţiei; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. 

Citește și: 

Cum a ajuns coniacul românesc în Spațiu! ”Cosmonauții ruși sorbeau cu poftă”

România a avut un astronaut trimis într-o misiune spațială pe timpul comunismului, Dumitru Prunariu. Acesta a povestit cum a băut cu rușii o sticlă de coniac în Cosmos.

Dumitru Prunariu, românul care a zburat în Cosmos, a povestit cum a strecurat o sticlă de coniac românesc în spațiu. "Cosmonauții ruși s-au bucurat enorm și au sorbit din ea printr-un tub închis cu două clame".

Prunariu afirmă că au apărut numeoase teorii, care trebuie demontate. "Sunt oameni serioși care cred că Pâmântul ar fi plat (flat earth). Credeți-mă, l-am văzut din spațiu și garantez că este rotund!".

El s-a referit și la controversele privind steagul montat de americani pe Lună, "Am vorbit personal cu Buzz Aldrin - unul dintre cosmonauți. Mi-a spus că steagul avea pliuri, de la modul în care fusese împachetat. Aceastea au creat iluzia că flutura" - a mai spus cosmonautul român pentru Hotnews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe