Un număr de 4.734.868 de pensionari era înregistrat în septembrie 2024 în România, cu 8.150 mai puţini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.735 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).
Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,95 miliarde lei.
Potrivit statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.804.532 de persoane, dintre care 2.184.098 femei, în timp ce pensia medie era de 3.051 de lei.
Pensie anticipată au primit, în septembrie 2024, un număr de 4.426 de persoane (3.912 de lei pensie medie), pensie anticipată parţială 87.088 de persoane (2.736 de lei, pensia medie) şi pensie de invaliditate 390.698 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.777 de persoane pentru gradul I de invaliditate (977 lei, pensie medie).
În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 448.014 persoane (1.449 lei, pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 110 pensionari (540 de lei, în medie).
Având în vedere numeroasele întrebări referitoare la modul de soluționare a trecerilor la pensie pentru limită de vârstă, conform Legii nr. 360/2023, în situația pensiilor de invaliditate și anticipate/anticipate parțiale stabilite potrivit legislației anterioare, facem următoarele precizări:
Potrivit art. 144 alin. (1) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, "La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislaţiei anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează ..."
Conform art. 144 alin. (3) și (4) din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a acesteia, pensiile anticipate și pensiile anticipate parţiale, stabilite conform legislaţiei anterioare devin pensii anticipate, în înțelesul noii legi.
Potrivit art. 144 alin. (7) din Legea nr. 360/2023, "La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, prevăzute de prezenta lege, pensia anticipată prevăzută la alin. (3) şi (4) şi art. 146 se transformă, din oficiu, în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării şi, după caz, prin adăugarea perioadelor asimilate şi a stagiilor de cotizare realizate şi nevalorificate la stabilirea pensiei."
Potrivit art. 72 alin. (1) din Legea nr. 360/2023, "La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile prezentei legi, cu valorificarea eventualelor perioade de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate, precum şi a perioadelor prevăzute la art.61 alin.(2)."Când sunt îndeplinite condițiile pentru pensia de limită de vârstă?La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege, cu respectarea condiţiei privind stagiul minim de cotizare contributiv;La împlinirea vârstelor standard reduse potrivit legislaţiei în vigoare, în condițiile realizării stagiului complet de cotizare contributiv, potrivit legii.
Ce trebuie să cunoașteți?
Începând cu data de 01.09.2024, condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă sunt reglementate la Secțiunea 1, art. 46-57 din Legea nr. 360/2023.
DE REȚINUT
Pensiile anticipate parțiale și pensiile anticipate, devenite pensii anticipate în sensul noii legi, precum și pensiile de invaliditate, devenite pensii de invaliditate în sensul noii legi, pot fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstelor standard de pensionare reduse, în situația în care sunt îndeplinite condițiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, respectiv, depășirea acestuia cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare, după caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...